Съсипват паметници на културата с модерни ремонти

Съсипват паметници на културата с модерни ремонти | StandartNews.com

Благоевград. Собственици на архитектурни паметници на културата ги съсипват по почина „Направи си сам". За това алармира благоевградският архитект - проектант Коста Сандев. Благоевградчанинът е член на Управителния съвет на Българския национален комитет на ИКОМОС - Международен съвет за опазване паметниците на културата и забележителните места.

Много е трудно на собствениците на паметници на културата да преодолеят всички административни пречки, за да стигнат до разрешение да реставрират и запазят вида на сградите. Строителните разрешения се издават от съответната община, в която обаче няма експерти с необходимия капацитет. И всеки си решава проблема както намери за добре. Това пък води до ликвидиране на качествата и достойнствата на съответния паметник, категоричен е Сандев. Става въпрос за ново строителство, нарушаване на средата, на мащаба, на автентичността на постройката. В някои църкви са разбити старинните каменни подове и на мястото на камъните са залепени плочки от теракот. Някои сменят дървените дограми на прозорците с алуминиеви.

„Това е кощунство. Правят се масово аварийни ремонти, които съсипват всичко. Вкарват се стоманенобетонни конструкции, които нямат нищо общо с дървената архитектура от 19 и 20 век - дървените покриви, каменните плочи – тикли, приспособяват се постройките за гости – механи, спални, бани", твърди архитект Сандев. Най-лошото е, че съсипаните културни обекти губят своя статут. Това се случи с църквата „Свети Димитър" в благоевградското село Марулево, която е на над 150 години. Храмът вече е паметник с местно, а не с национално значение. С отпуснати от Комисията по вероизповеданията средства са подменени покривът и оградата, но са нарушени изискванията. Това е тъжен пример – национален паметник на културата вече е с местно значение, казва специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай