Със здравец, хляб и сол село посрещна митрополит Серафим

Със здравец, хляб и сол село посрещна митрополит Серафим | StandartNews.com

Благоевград. Неврокопският митрополит Серафим бе гост на село Никудин за 100-годишнината на църквата „Свети Илия". Местните хора го посрещнаха с китка здравец, хляб и сол. Камбанен звън от храма извести пристигането на духовния водач на християните в Пиринския край. Една от основните задачи на Инициативния комитет за честването на вековния юбилей на светата обител е възраждането на църквата. Някога Никудин е бил общински център с 2500 жители, имало е училище, читалище. Днес неговите жители са по-малко от 100.

Неврокопският митрополит Серафим своите ценни идеи и съвети за вътрешната реконструкция на храма. Владиката, кметът на община Струмяни Емил Илиев и председателят на общинския съвет в сандански Атанас Стоянов обсъдиха идеята за издаването на фотоалбум за храмовете в Малешевска планина.

„Искаме да бъде фотоалбум на църквата, на хората, които са съхранявали и развивали вярата, на духовността и красотата. – сподели идеята си Емил Илиев, кмет на община Струмяни. – Това е малка стъпка за популяризиране на храмовете и развитие на религиозен и културен туризъм", сподели общинският управник.

Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи тържествената света литургия. навръх честването на вековния юбилей от основаването на православния храм "Свети пророк Илия". Той ще бъде отбелязан с тридневна празнична програма на Илинден - 18, 19 и 20 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай