Със стената на плача сравни кмет Деня на диалога

Със стената на плача сравни кмет Деня на диалога | StandartNews.com

Добрич. "Надявам се, че този Ден на диалога няма да прилича на всички на отминалите, защото за мен досега това е като стената на плача, на която ние кметовете слагаме листчетата си и вечерта идва чистачката идва и измита всичко за следващия" - с тези думи изрази надеждата си за ползотворност между законодателна и местна власт кметът на Генерал Тошево Димитър Михайлов в Деня на диалога, на който бе домакин община Добрич.

В рамките на проявата, присъстваха кметове на общини от областта и депутатите Сияна Фудулова от Колиация за България и Желязко Желязков от ГЕРБ. Пред присъстващите кметът на Добрич Детелина Николова представи основните акценти като член на УС на НСОРБ, които общините ще поставят на вниманието на законодателната и централната изпълнителна власти.

Сред тях се открои искането да не се увеличава повече таксата за битови отпадъци, защото ще доведе до непосилни стойности за населението на общините - с над 25 на сто, и по-ниска събираемост. Тя заяви още, че общините ще искат и промени в закона за горите и част от горите да бъдат предоставени на общините, както и да се увеличи размерът на изравнителната субсидия. От своя страна двамата депутати декларираха готовност да чуят исканията на общините. Пред тях и колегите си Димитър Михайлов обяви, че той и негови колеги - кметове на малки общини, смятат, че трябва да има повече средства за капиталови разходи, защото пътищата са в много лошо състояние. 

"Време е държавата да поема своите отговорности, защото общините търпят загуби от това. Лично нашата община загуби 80 хил. лв. при реализацията на проект за реконструкция на градския парк и затова ще заведем дело срещу МТС, което не изпълни задълженията си и не се е разплатило" - каза Михайлов. Той обяви, че ще заведе дело и срещу ДФ "Земеделие" и Разплащателната агенция, също заради неизпълнени ангажименти по реализирани проекти от кметството.

"Друг момент е сградите, които са държавна собственост. От една страна, държавните институции ползват общински сгради, без да имат ангажимент за поддръжката им, дори ми искат пари за ремонт на брава, а ние 14 години искаме една държавна сграда, която е в центъра и не ни я дават" - каза Михайлов. Пред журналисти той уточни, че кметството толкова години иска сграда, собственост на Държавен резерв, защото тя е опасна и е без покрив, но с всяка смяна на власт преписките започват отначало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай