С медовина почетоха празника си пчелари

С медовина почетоха празника си пчелари | StandartNews.com

Стара Загора. С медовина от времето на славяните се почерпиха старозагорските пчелари за своя празник, които се отбелязва по традиция в Деня на техния покровител Св. Харалампий – 10 февруари.

 

„Този елексир се приготвя от първокачествено грозде, и червено и бяло, и ферментира 13-14 месеца, както по времето на нашите предци", посочи шефът на старозагорското дружество „Липа" Тодор Иванов. Повечето славянски народи са запазили тази древна традиция, и днес произвеждали масово и търгували с медовина. „Бутилката стурва 18 евро", посочи Иванов.

 

За съжаление у нас това все още било екзотично занимание. Самият шеф на пчеларите всяка година наливал по 20-30 л за фамилията и за отбрани гости. Сред другите медени напитки на причничния пикник бяха и т.н. сватбарска или блага ракия. Тя се пие по традиция след първата брачна нощ на младоженците, ако булката се окаже девствена. „При тоя кът на непипани моми, ясно е защо се произвежда толкова малко", майтапеха се по-младите пчелари. На празничната трапеза имаше и каисиева медена, и сливова медена, а пържолите пък бяха с дредсинг от билки и мед.

 

В Старозагорско, което минава за един от най-развитите пчеларски региони, над 2000 души се посветени на този бизнес и отглеждат над 30 хил. пчелни семейства. Миналата година е била средна за пчеларството, по неофицални данни е бил произведен над 10 хил. тона мед, като по-голямата част е пласиран на международния пазар. Новата 2014-та да е по-плодоносна и по-щедра, си пожелаха старозагорските пчелари в празничния ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай