С 6% поскъпнаха имотите в София

С 6% поскъпнаха имотите в София | StandartNews.com

Нараства търсенето на тристайни апартаменти, цените стигнаха 780 евро/кв.м.

С 6% поскъпнаха имотите в София през второто тримесечие на 2015 г. "За първи път от 2008 г. насам отбелязваме едновременен ръст на всички ключови показатели на имотния пазар в София - обем на продажбите, цени на имотите, обем на новите кредити и активност в строителния бранш с повече издадени разрешителни за строеж и стартирало ново строителство. В резултат и купувачите, и продавачите вече са единодушни за това, че пазарът е във възходящ тренд и е време за сключване на сделки", каза Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. "Инвестиционният интерес към София нараства и все повече хора от различни градове от страната влагат в имоти в столицата като стабилен пазар с добри перспективи за развитие", допълни тя.

През второто тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 780 евро/кв.м. при 771 евро/кв.м. за първото и 735 евро/кв.м. за второто тримесечие на 2014 г. Поскъпването на имотите в София е с 6% за година и с 1% спрямо предходното тримесечие. Средната покупна цена на апартамент в София е 75 000 евро и остава съпоставима с тази през 2014 г., т.е. няма съществена промяна в бюджета на купувачите. Лозенец е един от най-предпочитаните квартали на София, като той държи и най-високи цени - 1100 евро/кв.м. Сходни са нивата и в центъра. Други популярни квартали са Студентски град и Витоша, където се предлага качествено ново строителство.

Сключените сделки за продажба на жилища в София през второто тримесечие нарастват с 50% на годишна база, сочат данните на Bulgarian Properties. Над 50% от продадените жилища са тристайни. Двустайните апартаменти са 25% от реализираните сделки, 15% са многостайните, а 10% са къщи. Средната площ на закупените жилища нараства на 100 кв.м. при 74 кв.м. в началото на годината. Тухлените жилища остават най-предпочитани и задържат дела си от 70% от продадените жилища за тримесечието. 50% от жилищата са с ТЕЦ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай