С 15 хил. лв. археолозите пак на Трапезица

С 15 хил. лв. археолозите пак на Трапезица | StandartNews.com

Велико Търново. Археолозите пак се качват на Трапезица след като си осигуриха 15 000 лева от Министерство на културата за разкопки. Доц. Мирко Робов от търновския филиал на Археологическия институт с музей при БАН до няколко дни ще бъде готов и ще поднови проучванията след двугодишно прекъсване. Работата ще бъде съсредоточена около църквите в югоизточния сектор на Трапезица. В тази част се намират три изключително важни паметници – църквите с номера 3, 4 и 14. Археологическите проучвания на „Трапезица" бяха спрени за изминалите две години.

Този сезон обаче, благодарение на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов, е осигурено финансиране от 15 хиляди лева.

Това са целеви средства, които с решение на Министерския съвет и Министерството на финансите, са предоставени на разположение в бюджета на общината. Археолозите все още спорят в кой от манастирите около църквите на Трапезица са съхранявани мощите на Св. Иван Рилски в периода между 1195 и 1469 г. В края на лятото може би въпросът ще бъде решен. Проучването на откритата през 2010-а година порта на манастира, която отвежда към една от най-представителните сгради от комплекса предстои също да бъде проучена по задълбочено това лято.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай