Руснаци и украинци идват на помен за Ванга

Руснаци и украинци идват на помен за Ванга  | StandartNews.com

Благоевград. Руснаци и украинци ще почетат паметта на пророчицата Ванга в местността Рупите. 17-та годишнина от кончината на прочутата ясновидка ще бъде отбелязана на 10 август, събота.

На 11 август през 1996 година Ванга си отиде от този свят. Братушките се очаква да пристигнат още в петък в манастирския комплекс. Те ще присъстват на църковните служби, както и на панихидата в църквата „Света Петка". По традиция на събитието ще са доста гърци и македонци. Разбира се, хиляди нашенци също ще запалят свещ на гроба на пророчицата и ще се поклонят пред паметта й.

Заради помена в района кипи усилена уборка, всичко се почиства, а тревата се коси. Целта е навсякъде в манастирския комплекс да е зелено и свежо. Ще бъдат посрещнати подобаващо гостите от страната и чужбина. Много от тях идват ден по-рано, защото пътуват от далечни места. Някои ще пренощуват в бунгалата, които са наблизо, други ще отседнат при свои роднини и близки в Петрич и Сандански, а трети ще са на хотел. Всички обаче идват в Рупите заради дарбата и делото на Ванга.

„Най-важното е, че почит към пророчицата отдават не само българи, но и много чужденци. Славата й се носи по целия свят. Руснаците обаче я боготворят. Тя никога няма да бъде забравена, защото помагаше на всеки в беда, независимо какъв е", твърди управителят на комплекса Серафим Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай