Русе ликува заради Габи

Русе ликува заради Габи  | StandartNews.com

Над 1 300 000 зрители гледаха по bTV избора на България за Детска Евровизия 2015

Талантливата седмокласничка пее от тригодишна, голямата й страст са мюзикълите

Съвместният вот на журито на конкурса и зрителите, предаван на живо по bTV, определи 12-годишната Габриела Йорданова за таланта, който ще представи България на Детска Евровизия 2015 на 21 ноември в зала "Арена Армеец". "Искам да представя достойно България", бяха първите й думите след голямата емоция. Бъдещата седмокласничка от Русе избра песента на Митко Щерев "Осъдени души" от едноименния филм, която навремето изпълняваше Лили Иванова. На второ място остана връстникът й от Бургас Иван Стоянов, а на трето - Радко Петков на 15 от Троян, който пък бе първи в класацията на зрителите. Габи и Иван имаха равен общ брой точки, който се формираше на принципа 50 на 50 от вота на журито и на зрителите. Поради тази причина победител стана Габи, тъй като имаше повече точки от гласуването с есемеси.

Добрата новина стана най-коментираното събитие в Русе от вторник вечер насам, а социалните мрежи вчера бяха залети с поздравления към Габи за успеха й. В града с нетърпение вече очакват завръщането на талантливото момиче, за да я приветстват лично роднини и приятели. И да й пожелаят да продължава да покорява родните и световни сцени. Много щастливи от поредната победа на младата русенка са нейните преподаватели и съученици. Габриела също чака с вълнение първия учебен ден, разкри майката й Миглена Чакърова. На 15 септември младата изпълнителка ще прекрачи прага на основно училище "Любен Каравелов" в седми клас заедно със съучениците си в родния град.

Габи е отлична ученичка и успешно съчетава музиката с учението. Зад успеха й стои много упорит труд и безспорен талант, категорични са близките на гласовитата чаровница. Габи пее още от тригодишна, а на четвъртия си рожден ден се явява за пръв път на международен фестивал на изкуствата "Речни ноти" и печели голямата награда. Габриела осъществява първия си допир с музиката съвсем малка, а щом се разплаквала, родителите й успявали да я успокоят, като й пускали различни песни. Любовта към музиката обаче не е присъща единствено на момиченцето в русенското семейство. Нейният брат Михаел тази година е приет да учи оперно пеене в Музикалната академия в София, разкри пред "Стандарт" майката на талантливите деца. Наред с пеенето Габи свири на цигулка. Отначало тя е ученичка в Национално училище по изкуствата "Проф. Венелин Стоянов" в Русе, където е заедно с брат си.

Голяма страст на Габриела са мюзикълите, затова и посещава часовете по модерни танци в училище. Допреди година тя се занимава професионално с плуване и често се явява на състезания с русенския тим. Но най-голямата любов на Габи категорично е музиката, талантът й е бързо забелязан и младото момиче е носителка на редица награди от наши и чужди конкурси. Тя е финалист в престижния международен фестивал "Сан Ремо джуниър" и участник в телевизионното предаване "Големите надежди", което я прави известна на по-широка публика. Сред по-скорошните й награди са големите отличия на "Италия Мюзик Фестивал", "Stars of songs", "Музикален трофей", "Пролетна звезда" и "Златна маймунка". Втора награда й носи международният фестивал "Нова музика". Габриела участва и има призове от конкурси в Беларус, Италия, Унгария, Румъния и Казахстан.

12-годишното момиче вече е участвало в много концерти или телевизионни предавания - "Джаз за деца" с Венци Благоев, в младежки формат на международния фестивал "Мартенски музикални дни", с Биг бенд на БНР, "Големите надежди", с група "Акапела". Участие има и в инициатива на ЮНЕСКО по покана на Ирина Бокова "Балканските мостове говорят".
Повече от четири години вокален педагог на русенската певица е Мариета Секлемова от Бургас. В Русе Габриела работи и с композитора Пламен Мирчев - Мирона, написал музиката за над 80 драматични и куклени спектакъла. На финала на националната селекция за "Детската Евровизия" младата изпълнителка решава да изпълни българска песен, а изборът на "Осъдени души" я изпрати на първото място след вота на зрители и жури. Габи впечатли публиката си още с появяването си на сцена. На националната селекция тя изпя песните "It's a Man's Man's Man's World" във версия на Кристина Агилера и "Прошепнати мечти" на Камелия Тодорова. На полуфинален етап певицата изпълни "Something's Got a Hold On Me", отново във версия на Агилера.

След изпълнението на Габриела Слави Трифонов направи гаф като каза: "Аз познавах лично покойната Невена Коканова", явно обърквайки филма "Осъдени души" с "Крадецът на праскови". Вероятно напрежението от много силното и равностойно представяне на всички 12 финалисти допринесе за това, че никой не оправи недоразумението. Дори водещата Петя Дикова, която би трябвало да е най в час по темата, не реагира. Затова пък журито влезе в лют спор как да подреди челната тройка. Слави настояваше Иван да е на първо място, като го повтори поне 10 пъти, а Орлин бе за Габи. Евгени Димитров дълго време не можа да си каже мнението, което съвпадаше с това на Дългия, но остави впечатление, че е повлиян от шефа си.

Вълнуващият финал и победата на Габриела Йорданова привлякоха близо 1 млн. 300 хил. зрители в края на предаването. Изборът на талант, който да представи страната ни на международната сцена, бе предпочетен от 130 на сто по-голяма аудитория в сравнение с втората по гледаемост Нова тв, където в момента даваха старта на четвъртия сезон на "Х фактор".

Интересът към избора на млад талант се отрази и в посещенията на сайта на конкурса junioreurovision.bg, който привлече вниманието на допълнителни 110 хил. зрители онлайн преди вечер. Мотото на тазгодишното издание на "Детската Евровизия" е #discover (#откривай).

Ето и крайното класиране на останалите финалисти:
4. Гергана Тодорова - 12 години, гр. Стара Загора
5. Симона Иванова - 10 години, гр. Свищов

6. Мариам Маврова - 14 години, гр. Велинград

7. Филип Филчев - 14 години, гр. Добрич

8. Елеонора Иванова - 12 години, гр. Пловдив

9. Андреа Начева - 13 години, гр. Разград

10. Павел Матеев - 13 години, гр. Разград

11. Лора Герджикова - 13 години, гр. Стара Загора, Моя живот

12. Дилян и Костадин Дянкови, 15 и 10 години, гр. Бургас

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай