Ромска организация подема кампания срещу детската женитба

Ромска организация подема кампания срещу детската женитба | StandartNews.com

Стара Загора. „Не" на детската женитба", „Присъединете се към кампанията и нека заедно запазим бъдещето на нашите деца" – плакати с подобно съдържание се появиха в ромския кв. „Лозенец" и на различни места в Града на липите.

„Това е началото на една трайна кампания срещу този социален бич сред ромското население, който нарушава правата на децата и е забранен от редица закони", поясни Стефан Ивов, председател на неправителствената организция „Рома дестини", инициатор на акцията и на цялата кампания. Той припомня още, че детската женитба много често е причина на високата смъртност при ромските момичета, много от които остават неграмотни с разбита психика и разрушено здраве.

„Рома дестини" /б.а. в букв. превод „ромска съдба"/ смята да събере на една кръгла всички, които имат отношение към ранната женитба – момичета, родители, жени, преживели травмите на това социално зло, местни власти, магистрати. „Ще проведем дискусията до края на тази или наъ-късно началото на идната година", уверява Ивов. Според него и неговите съмишленици обаче най-важна си оставала ежеденевната работа на терен, в ромския квартал с родителите и техните деца, нерядко поощрявани за ранна женитба от бащите и майките си.

„Рома дестини" стана популярна след като активисти на организацията записаха миналата година изпълнение на националния химн и го пуснаха в социалните мрежи като извинение за гаврата на няколко ромски момчета от Добрич с портретите на Левски, цар Симеон и цар Борис.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай