Ромска барака изгоря до основи

Два клана сеи млатиха със сопи

Ромска барака изгоря до основи | StandartNews.com

Благоевград. Ромска къща до водоема в Предел махала изгоря до основи за броени минути. Сигнал за инцидента е подаден малко след 17, 00 часа във вторник. Огънят пламнал в едно от помещенията, когато в къщата не е имало никого. Собственичката Галя със 7-те й деца по същото време била навън при приятелки и това ги спасило от огнения ад.

До изгорялата стая е постройката на Живка Желязкова, която има 6 деца. "Къде ще спим тази вечер? Не знаем дали някой някъде ще ни подслони", вайкаше се майката, коленичила пред изгорялата къща, заобиколена от хлапетата.

Пристигналите на място две пожарни угасиха огъня за минути, но почти всичко в къщата е изпепелено.

Докато акцията на билото на Предел махала вървеше, тълпи от стотици роми, въоръжени със сопи, лопати, секири и бухалки, се стичаха на талази към долната част на махалата и сипеха закани по пътя си. Жени, наизлезли по терасите, истерично викаха полицията да се намеси. Все още не е ясно какво е запалило поредната ромска вражда, най-вероятно става дума за нова ескалация на конфликта отпреди седмица. Два рода от доста време са настръхнали един срещу друг. Този път обвиненията са за опит за палеж. Това „запали“ искрата на поредната ромска вендета.

„Не знаем какво делят, но скоро техни представители пак се биха. Добре, че полицията дойде навреме, че можеше да се стигне и до убийства. Няколко души пострадаха, но само един е в по-тежко състояние, с пукната глава е, след като го удариха със секира“, разказаха роми.

Сериозно полицейско присъствие бе осигурено минути след сблъсъка между двете враждуващи групи. В началото на улица „Предел“ пристигнаха десетина полицаи. Униформените веднага укротиха тълпата и прибраха бардвите, лопатите и сопите от разгневените роми. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай