РИМ Кърджали чества 50 години

РИМ Кърджали чества 50 години | StandartNews.com

Регионален исторически музей в Кърджали отбелязва половин вековен юбилей . Програма ще започне с научна конференция „50 години музейно дело в Източните Родопи – проучвания, изследвания и перспективи".

Директорът на музея Даниела Коджаманова ще направи ретроспекция на музейното дело в Кърджалийско, а проф. Николай Овчаров ще представи археологическите проучвания през последните три десетилетия. Очаква се доклади да изнесат д-р Катя Меламед, доц. Катерина Венедикова, доц. Христо Гиневски, както и местни изследователи.

Специално за годишнината са подготвени и две изложби. Първата „Църковно изкуство" е събрала образци за зографското изкуство в Източните Родопи в периода 16-18 век.Иконите са открити в проучени около 30 църкви в района на Ивайловград, както и тази в селата Аврен и Пчеларово като първата църква е построена 1806 година в Долно Луково. Изненада за посетителите е експозицията „Кърджали-градът".Тя проследява освобождението на Кърджалийски регион през Балканските войни, специална витрина е посветена на ген. Васил Делов, показани са личното му оръжие, ордени за храброст, военни карти, лични вещи и писма. За първи път от фонда на музея са показани и предмети, свързани със семейството на генерала. „Кърджали-градът" разказва и за бита на градското население през 30-те години на 19 в. –първата учителка, първият лекар,тютюневи търговци и индустриалци. С оригинални мебели, картини и тоалети е направен опит за възстановяване на живота и духа на епохата.

Фондът на РИМ Кърджали включва над 40 000 културни ценности, свързани с историята и природата на Източните Родопи. Музеят се помещава в уникална сграда, обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение през 2005 г. Тя е разположена сред красив парк, където растат над 30 екзотични растителни вида. Сградата е построена в периода 1922–1930 г. След извършена адаптация, площта й е организирана на 3 етажа, в 30 експозиционни зали, в които се поместват експозициите на отдел Археология, Етнография и Природа.

На 17 септември след края на научната конференция за гостите и участниците ще се състои концерт на младата и талантлива изпълнителка Лили Пенчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай