Реставрират паметници на Пирогов

Реставрират паметници на Пирогов | StandartNews.com

Плевен. Два паметника на акад. Николай Пирогов са реставрирани наскоро в областта, обяви Евгения Иванова, областен председател на на партия "Нова зора". Те са в селата Малчика и Търнене и са възстановени с дарения и доброволен труд. Ще бъдат официално открити в неделя.

„Паметниците на руския лекар в двете населени места бяха в отчайващо лошо състояние. При възстановяването им ни помогнаха много кметовете Мирослав Кунев и Венко Найденов. Те показаха, че патриотизмът няма цвят", сподели Иванова.

По думите й на територията на областта има общо 26 почетни знака на Пирогов. Поставени са от Българския червен кръст. Други три такива монумента в селата Ясен, Горна Митрополия и Згалево са възстановени преди година.
На 2 юни в гр. Тръстеник ще бъде открит реставриран паметник на майор Павел Павлов.

По време на Втората световна война той бил командир на ято от Шести изтребителен полк, въоръжен с френски самолети. Отбранявал небето над София по време на англо-американските бомбардировки. На 10 декември 1943 г. капитан Павлов атакувал американски бомбардировач. Самолетът му бил улучен и се разбил в Трънско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай