Ремонтират усилено читалища в община Симитли

Ремонтират усилено читалища в община Симитли | StandartNews.com

Само месец остава до приключване на основния ремонт на читалищата в община Симитли. На финала е цялостното обновяване на киносалоните, на сцените и всички помещения, които се ползват за тренировки и репетиции от различните школи и самодейни състави в града и селата Крупник и Полето.

Мащабните ремонтни дейности на читалищата в трите населени места ще осигури нова и комфортна за ползване база. 1 700 000 лева е инвестицията за подобряване на материалната база. Средствата са осигурени по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013, мярка 322. Културната институция в общинския център вече има нова реновирана сцена, както и нови седалки в киносалона. Библиотеките са ремонтирани и външният облик, и покривът са сменени изцяло. Проектът за реконструкция и подобряване на енергийната ефективност на Народно читалище „Св. Климент Охридски – 1922" е на стойност 663 451.98 лева.

Нов външен облик, подмяна на покривите и изцяло променени киносалони имат вече и читалищата в селата Крупник и Полето. В първото селище е ремонтирано и адаптирано помещение и за музейната експозиция, която предстои да се възстанови. Проектът за подобряване на сградния фонд на Народно читалище „Владимир Маяковски - 1937" е на стойност 582 553.97 лева.

Проектът за реконструкция и подобряване на енергийната ефективност на Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров" в село Полето е на стойност 500 000 лева. За началото на новата учебна година трите културни институции ще дадат възможност на младите да вземат активно участие в културните процеси, като ще бъдат по-приветливи и ще привличат нови посетители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай