Ремонтират чешма с дарение от Богоявление

Ремонтират чешма с дарение от Богоявление | StandartNews.com

Готов е проектът на чешма „Щъркелите" в централния парк на Симитли. Емблемата на града ще стане съвсем нова за Деня на пролетта. В първия работен ден на този месец започна полагането на основи за новия градеж. Архитект Димитър Захариев безвъзмездно е направил проектирането.

Новият облик на това място ще се случи изцяло с дарения. Основен дарител е късметлията Юлиян Айков, уловил Богоявленския кръст миналата година. Той дари част от средствата, които християни даряват, когато целунат кръста, за тази кауза и така постави началото на нова благородна инициатива в община Симитли – след Йордановден част от парите да бъдат за благотворителност.

Юлиян Айков и общинският кмет Апостол Апостолов направиха неофициално допитване до хората – какво да се направи с дарението. хората се обединиха около идеята за ремонт на чешмата при минералната баня в центъра на града.

Местните я знаят като „Щъркелите" заради двете месингови фигури на предвестниците на пролетта на върха й допреди години. Щъркелите обаче отдавна изчезнали, откраднали ги за скрап.

За основния ремонт помагат строителни фирми с необходимите материали, хора от бизнеса, с парични дарения се включиха и много граждани, сред които и кметът Апостолов. „Ще върнем върху нея и фигурите на щъркелите", гарантира градоначалникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай