Разкриха две нелегални бензиностанции в Русе

Разкриха две нелегални бензиностанции в Русе | StandartNews.com

Инспектори от отдел „Митническо разузнаване и разследване" към Митница Русе разкриха две нелегални станции за гориво, собственост на една и съща фирма, лицензирана да бункерова кораби. Едната е в бус на фирмата, може да побере 4 000 литра гориво и е оборудвана с помпа и „пистолет" за зареждане с брояч.

Другата нерегламентирана станция за горива се намира в помещение за съхранение на арматура в базата на фирмата. Там митническите инспектори откриват система от два свързани помежду си еднотонни контейнери, пълни с по 1000 литра маркирано дизелово гориво, както и метален варел, също пълен с гориво.

Двата контейнера действали на принципа на скачените съдове, за да се пълнят и изпразват по-лесно, а с цялата система е била свързана и бензиноколонка. Общото количество на намереното и иззето гориво е 2 210 литра. Взети са проби за лабораторен анализ. Предстои образуване на административно наказателно производство.

Собственикът на уличената в нарушение бункеровъчна фирма притежава и бензиностнация с магазин. Там само преди дни също е извършена проверка, при която са установени нарушения на акцизното законодателство, за които му е съставен акт.

Други три случая на опит за измама с некоретно маркирано гориво за зареждане на кораби са засечени от Митница Русе. Извършителят е един и същ лицензиран данъчен склад, който преди две месеца беше хванат да зарежда чуждестранен моторен кораб със 132 000 гориво с некоректно поставен маркер. При извършените три последователни проверки е засечено, че от склада са изведени общо 118 396 литра гориво за бункероване на кораби.

И при трите случая са направени лабораторни анализи, които доказват, че изискуемите по Закона за акцизите и данъчните складове евромаркери Solvent Yellow 124 и Solvent Blue 79 са далеч под стандарта. На собственика на данъчния склад са съставени актове за установените административни нарушения. Дължимият за това количество акциз възлиза на над 75 000 лева, но освен тях собственикът на склада ще трябва да заплати и равностойността на продаденото некоректно маркирано гориво, както и глоба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай