Пускат супер скенера във Варна

Пускат супер скенера във Варна | StandartNews.com
Здравният министър д-р Николай Петров пристига на посещение във Варна. Тази вечер той ще участва в тържествата по отбелязване на 64-та годишнина на Военноморска болница. Честването ще е в зала „Пленарна” на Община Варна.

В събота в болница „Св.Марина” проф. Петров официално ще пусне в експлоатация  първия в България циклотронен комплекс. Апаратурата ще произвежда изотопи, необходими за прецизните тестове за изследвания с ПЕТ-скенер. С тази най-точна в цял свят технология се осигурява качествената диагностика на различни заболявания и най-вече регистрацията на туморните процеси. Досега  необходимите изотопи за изследванията бяха внасяни всяка седмица със самолет от Австрия и Унгария.

Циклотронът е уникален комплекс не само за нашата страна, но е и едва вторият подобен в Европа, тъй като позволява производството на индивидуални дози за диагностика. 
С началото на родното производство на изотопи от една страна ще се постигне независимост в доставките на необходимите консумативи за нуждите на българските пациенти, а от друга – собственото производство ще има значим икономически ефект, като ще намали значително досегашните разходи за диагностичните изследвания. Стойността на циклотронната апаратура, която е от най-висок клас, е 5 млн. лв.  Средствата са осигурени изцяло от бюджета на лечебното заведение.

По-късно здравният министър ще има работна среща с директори на лечебни заведения от града и областта. Срещата ще бъде в залата на болница „Св.Марина“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай