Проекти за над 24 млн. лв. изготви община Кърджали

Проекти за над 24 млн. лв. изготви община Кърджали | StandartNews.com

Проекти за над 24 млн. лв. изготви община Кърджали в сфера „Градска среда" и „ Образователна инфраструктура", за чието изпълнение ще търси финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. Близо 7 милиона са необходими за въвеждане на енeргоспестяващо улично осветление в централна градска част, кварталите "Възрожденци" и "Студен кладенец" на областния град или общо 55 улици.По проект е предвидено и ремонт и реконструкция на уличната мрежа и въвеждане на енергоспестяващо осветление в старата част на Кърджали.

Четири са инвестиционните проекта от сферата „Образователна инфраструктура". Те са свързани с основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградите на най – големите училища "П.Р.Славейков", „Отец Паисий", ГПЧЕ „Христо Ботев" , ОУ „Св.Св.Кирил и Методий" и ОУ"П.К.Яворов".Ще бъдат ремонтирани и въведени мерки за енергийна ефективност и в сградите на „Дом на културата", „Младежки дом" и библиотека „Н. Й. Вапцаров".

„По проект„Техническа помощ за развитието на град Кърджали" за образователните и културните институции бяха изготвени технически също паспорт на сградите, извършено бе обследване за енергийна ефективност както и обновяване на дворовете на училищата", обясни Надежда Цветкова, ръководител на проекта. На този етап единственият ясен източник на финансиране на изготвените инвестиционни проекти е по ОП „Регионално развитие" за 2014-2020 година. Но оттам за Кърджали са определени малко над 21 млн. лв., но само 30 на сто от тях могат да бъдат използвани за сферата „Градска среда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай