Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

Под заглавие "Мила Родино" стана химн и на протеста, вестник "Старозагорски новини" информира за поредния ден на гражданския протест в областния град. Около две хиляди митингуващи са изпели националния химн повече от десет пъти. Скандиранията, огласли старозагорските улици и площади, основна са били: "Искаме промяна!", "Българино, събуди се", "Нова конституция", "Долу монополите" и друге Не липсвали и традиционните: "Мафия", "Боклуци". Имало е и призиви към гражданите по улиците: "Елате с нас, протестът е за вас". За пръв път на протеста са се появили и роми, които издигнаха плакат "Искаме достоен живот". Към протеста се включили и хора с физическиувреждания в инвалидни колички.

Всекидневникът публикува и интервю с известния правозащитник - бивш дисидент, старозагорецът Николай Колев-Босия за ситуацията в страната. Според него това е само началото и било съвсем нормално и естествено, след като са се трупали проблеми и нито един от тях не е бил решаван. Оттук нататък започвала смяната на целия модел на функциониране на държавата - икономически, съдебен, административен и политически. "Хората разбраха или някак си го почувстваха с психиката си, че от комунистически институции и кадри не може да се правят демократични промени, или до болка познатата дума реформа. Реформа означава облагородяване, или да се направи нещо по-ефективно. А тази - наставена на комунистически основи, не може да бъде ефективна, защото е достигнала максимума си и повече не може да бъде облагородявана", казва Босия.

"Старозагорски новини" пише и за готвениия и от лекарите протест. Той е бил насрочен за 28 февруари и основното искане било оставка на управителя на Националната здравна каса д-р Пламен Цеков. Решението било взето на извънредния съвет на управителния съвет на Българския лекарски съюз в петък - 22 февруари, съобщи един от участниците, д-р Живко Желязков, зам.-председател на регионалната лекарска колегия. В официалния документ е вписано още и искането незабавно да се отменят всички регулативни методики, довели до невъзможност лечебните заведения да лекуват българските граждани, както и искане на спешна среща с президента Росен Плевнелиев до 26 февруари, за да се решават възникналите проблеми.

ВИДИН

"Движим се по тънък лед", е уводното заглавие на вестник "Видин". Думите са на кмета на града Герго Гергов и са казани за ситуацията в страната. Той разказва, че общината събира жалби срещу ЧЕЗ, а лично той настоява всяка да получи отговор и решение. Под заглавие "Протестираме" вестникът разказва за протеста на гражданите във Видин. Една страница е посветена на анализ на събитията в страната. Озаглавена е "Скатавка".

Полицията с нов шеф, съобщава още вестникът. За директор на областната дирекция на МВР е назначен Цветан Петров, досега работил в София. Има 16-годишен стаж в системата.

Интервюто в броя е с д-р Борислав Иванов – невролог. Носи заглавието "Да обичаш болния". Това е призванието на лекаря, но мнозина днес са го забравили, твърди докторът.

Пътен инженер прави анализ на състоянието на пътищата във Видинска област. Готови вече проекти са били изоставени, за други отсечки ще се чака проектиране. Според специалиста, след пускането на Дунав мост 2 пътищата няма да позволяват интензивно движение по тях. За разширяване и рехабилитация на някои от важните отсечки пари в бюджета за 2013 година не са предвидени.

Под заглавие "Един монах, една надежда" вестникът разказва за обявяването на архимандрит Поликарп за човека на Видин с най-активна обществена дейност. Призът – статуетка "Бялата птица", му била връчена от директора на БТА Максим Минчев на церемония във Видин. В разговор с поетесата Анелия Гешева е представена новата и стихосбирка "Още едно копче надолу".

Белоградчик чества 135 години от освобождението на града, състоя се кръгла маса за насилието,  ученик от Брегово взе призово място в национален конкурс за рисунка, посветена на Трифон Зарезан, съобщава още вестник "Видин".


ДОБРИЧ

Водещата тема на двата всекидневника е вчерашният протест, като медиите съобщават, че недоволството и исканията на хората за смяна на системата набират скорост. От първата си страница още вестник "Нова добруджанска трибуна" отразява и избора на нов патриарх. От челно място намира още мнението на Любомир Иванов - депутат от Добрички регион във Великото народно събрание, според когото в момента не трябва да се свиква Велико народно събрание. В броя си още на вътрешна страница ежедневникът припомня, които са добричките депутати в настоящия парламент.

"Добруджанска трибуна" в рубриката си "акценти" съобщава, че общината ще иска 10 млн. лв. кредит. В броя още четем, че е приета областната стратегия за интеграция на ромите.

БЛАГОЕВГРАД

"Пожар изпепели напълно етаж от къща и таванско помещение в санданското село Вълково, в пламъците загина и домашният любимец на фамилия Елезови. Кучето се задушило от силния дим", пише вестник "Струма". Младото семейство по време на огнения инцидент било на кафе в заведение на метри от дома си и това ги спасило. Пожарът е станал около 8.00 часа. Семейството излязло, но оставило печка- тип духалка, да работи в спалното помещение. Версията е, че пожарът е предизвикан от късо съединение.

До осем души ще се увеличи съставът на Общинска администрация в Благоевград, ако на извънредната сесия този петък, на която ще се приема и бюджетът за 2013 година, съветниците гласуват новата административна структура. Два щата се откриват допълнително за охрана, която отговаря за опазване на тревните площи и общинската собственост в града, в момента охранителите са само двама.

7 френски фирми, сред които и мощната хотелска верига "Сокор", искат да инвестират в община Сапарева баня. "Сокор" има хотелски вериги в цяла Европа. Седемте френски фирми са представили своите намерения в Министерски съвет дни преди оставката на правителството заедно с инвеститорите на срещата, присъствал е и кметът на община Сапарева баня Сашо Иванов.

Венера Йорданова от град Кюстендил внесе поредната порция смях във фейсбук, след като публикува пощенския плик, който е изпратила до предаването "Море от любов". Кюстендилчанката е адресирала плика до "Получател: Наталия, ул. Дабалю Дабалю, обл. Ком, гр. София", явно  тотално оплитайки се между реалния адрес и електронния сайт.

Над 50 деца от самоковското село Говедарци излязоха на протест разплакани, четем във вестник "Вяра". Те скандираха срещу бизнесмена Валери Гигов да не държи пистите край селото под катинар. "Този човек ограбва детството ни, ние всички сме скиори, но за първа година не сме стъпвали по пистите, защото Гигов е заключил лифта. Гигов не обработва пистите, Гигов ги унищожава, защо и кой му ги даде да ги стопанисва?", питаха децата. За разлика от всички протестиращи, които се изправиха срещу монополите и бедността, децата на Говедарци изказаха възстановяване на спортната база в курортното село.

Подписка срещу лошите условия в затворите, инициирана от известния с жестокостта си бандит от близкото минало Янко Ваташки-Лудия, се събирала от известно време в Радомирско. Тя тръгнала от родното село на Лудия - Друган, научи репортер на вестник "Вяра". За инициативата на Ваташки в селото никой не смее да говори открито. Тези, които доскоро са събирали подписи в негова подкрепа, не си признават.

Над 300 протестиращи се събраха на митинг пред сградата на кмество Петрич. Децата на демокрацията, както се обявиха заради възрастта си, искаха работа и скандираха "Оставка". Тя бе персонално към кмета инж. Вельо Илиев и екипа му. В началото на протеста митингуващите затвориха движението при кръговото кръстовище. С развети знамена и лозунги те спряха движението за повече от час и половина. Оказа се, че организаторите от първия протест отсъстват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай