Празник в Кърджали за Деня на майчиния език

Празник в Кърджали за Деня на майчиния език | StandartNews.com

Денят на майчиния език в Кърджали се превърна в празник на многоезичието и културното многообразие. Седемте общини в Източните Родопи - Кърджали, Момчилград, Крумовград, Кирково, Ардино, Джебел и Черноочене отбелязаха заедно 21 февруари Международния ден на майчиния език.Празникът започна с изложба „Почит към езика" , организирана от община Кърджали и Арт движение Кръг.

Експозицията показва езиковото многообразие на 21 от най-старите езици в света, 3 „крилати фрази" на старобългарски, изписани на кирилица и 3 начина на писане на 3 думи на турски в различни етапи от развитието на писмения турски език. Върху винилови пана, дълги по 2 м , младежи от селата Рани лист и Енчец представиха графична версия на „21 начина да кажем Здравей".

„Езикът е основен фактор за нашата идентичност, начин за запазване и развиване на нашите традиции, но и предаването им на следващите поколения. Езикът е право, за което човек трябва да се бори", каза в приветствието си кметът на Кърджали Хасан Азис. По думите му „майчиният език е право, но и отговорност, а 21 февруари е ден, в който всички трябва да усетим и осъзнаем нашата отговорност за това майчиният език да бъде признат и от институциите".

„ООН и ЮНЕСКО са определи майчиния език като културно наследство и богатство на човечеството. Това богатство ние сме се борили свободно да го ползваме", подчерта в изказването си и съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ."Това, което искаме е свободно да ползваме майчиния език, без да ни се налагат ограничения, както беше по времето на тоталитаризма", заяви още Мустафа Карадайъ и припомни, че от 6-7 хиляди езици на земята, днес едва 4% от населението ползват 96 на сто от съществуващите езици.„Затова съхранявайки езиковото богатство на човечеството, съхраняваме и себе си, съхраняваме своята идентичност и своето достойнство", каза още Карадайъ и поздрави участниците в празника.

Гости на празника бяха кметове на общини, народните представители от ДПС от региона Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед.Честването събра над 300 души в Дома на културата в Кърджали и продължи с голям концерт, в който всяка община се представи с рецитал, танц или музикално изпълнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай