Построиха върху гараж къща на бедстващо семейство

Построиха върху гараж къща на бедстващо семейство | StandartNews.com

Благоевград. Община в нужда се познава. Управата на Сатовча осигури пари за строителни материали и работна ръка, за да се построи временно жилище за семейството на Добромир Синапов в село Осина.

Къщата му стана опасна за живеене след двете земетресения през август. Затова той, майка му, съпругата му и племенникът му бяха евакуирани. Настаниха се при свои близки, но вече им е неудобно да ги притесняват. „Предложихме им да живеят в новото училище, но отказаха. Възрастната майка на Синапов бе категорична, че не иска да умре във фургон. Накрая решихме да им помогнем да си направят нов дом", обясниха от общината в Сатовча.

На 22 септември стартираха строителните работи, а вчера бе готов и покривът на жилището. То се намира върху гараж, който е далече от напуканата им и опасна къща.

„Благодаря и на кмета на Осина Славчо Хаджиев, и на общинския кмет Арбен Мименов за разбирането и за помощта. Вдигнахме над гаража кухня, баня, тоалетна и спалня. Остава да направим външна изолация и се нанасяме. До края на тази седмица трябва да сме в новия дом", сподели Добромир Синапов.

Той и още седем семейства чакат спешно пари от държавата. Представители на Комисията за възстановяване и подпомагане пристигнаха в началото на месеца в селото и направиха оглед на пострадалите от свлачище и земетресения къщи. 8 са сградите, които са напукани и компрометирани вследствие на природните бедствия. Най-сериозно е положението с дома на Синапови, който трябва да се събори и да се построи нова сграда. Лошо е положението и с жилищата на фамилиите Арнаудови и Мутафови.

„Експертите описаха всички нанесени щети. Надяваме се, че скоро държавата ще ни отпусне необходимите финансови средства, за да ремонтираме къщите си и да укрепим свлачището", казват собствениците на въпросните постройки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай