По-малък риск от природни бедствия в Симитли

По-малък риск от природни бедствия в Симитли | StandartNews.com

Симитли. Община Симитли приключи успешно още един трансграничен проект заедно с македонската община Пехчево. Той е за съвместни изследвания с цел практическо приложение за опазване на природните ресурси и околната среда в региона от двете страни на границата.

Партньорите представиха резултатите от своята работа - Платформа от ГЕО-база данни и Наръчник за използване на информация от WEB – базиран виртуален център за гео-база от данни.

Целта бе да се подсили капацитетът за опазване на природните ресурси и на околната среда в трансграничния регион чрез използване на високи информационни технологии, ГИС, GPS и сателити данни. Направена е инвентаризация на природните ресурси, създадена е система за съвместно сътрудничество, координация, обмен на информация и опит. Беше изградена мрежа за защита на природните ресурси в ГИС-среда и мониторинг на естествените рискови процеси в областта на горските пожари, наводнения, силната ерозия и свлачищата.

Закупи се оборудване и Географска информационна система - софтуер за създаване и поддържане на ГЕО-база данни. На заключителната конференция по проекта в македонския град Пехчево, партньорите подписаха меморандум за сътрудничество. На тази база ще се създаде институционална мрежа за оценка и наблюдение на съществуващите природни ресурси и природни рискове за устойчиво развитие в общините Симитли и Пехчево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай