Полицаи и природозащитници спасиха 120 костенурки

Полицаи и природозащитници спасиха 120 костенурки | StandartNews.com

Стара Загора. Сто и двадесет сухоземни костенурки са били буквално са спасени от смърт от полицията в град Раковски. Приготвените за търговия животни са били открити, натъпкани в три чувала в багажника на кола, при рутинна проверка на полицейски патрул в четвъртък.

Няколко часа след това са били прегледани, описани и настанени в спасителния център на „Зелени Балкани" в Стара Загора. „ Голяма част от тях бяха в критично състояние – обезводнени, с паразити и с тегло под нормата, но вече са добре", увериха в събота природозащитниците от центъра. Животинките щели да останат тук докато приключи разследването. В РПУ- Раковски вече е било образувано бързо производство срещу нарушителите на закона за биоразнообразието.

Това не е първият случаи на унищожаване и срамна търговия с костенурки в този регион, припомниха от спасителния център. През лятото на 2009 г. отново край Раковски са били заловени и конфискувани други 153 от тези ценни животни. И двата вида, срещащи се у нас - шипоопашата и шипобедрена костенурка, са световно защитен вид, вписани са в „червената" книга на Международния съюз за защита на природата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай