По-голяма забавачка ще приюти всички деца в Долно Осеново

Местните хора отрупаха с дарове майсторите на строежа

По-голяма забавачка ще приюти всички деца в Долно Осеново | StandartNews.com

Благоевград. Покривът на новия втори етаж на детската градина в симитлийското село Долно Осеново вече е завършен. Остават само довършителните работи вътре и обзавеждането. До месец забавачката ще е готова и ще отвори врати за хлапетата, които вече 6 месеца са си у дома заради ремонтните дейности.

 

Преди ремонта и разширяването сградата бе с капацитет 80 деца, нямаше детска ясла. А в селището има над 130 малчугани. Почти половината обаче нямаха достъп до детската градина. Местните хора от години настояваха за решаването на проблема. Но все не стигаха парите, за да се направи по-голяма забавачка. Миналата година община Симитли осигури 250 000 лева от бюджета и ги инвестира в ремонт на занималните в забавачката и надстрояването на сградата с още един етаж. Жители на селото зарадваха с дарове майсторите, които вдигнаха надстройката.

 

„За нас тази придобивка е истински празник. Местата за децата бяха крайно недостатъчни. Много родители бяха принудени да си стоят вкъщи, за да пазят рожбите си. Сега всеки ще може да ги даде на детска ясла или градина, за да работи. Благодарим на общинския кмет Апостол Апостолов, който помогна за разширяването на забавачката", твърдят местните хора.

 


Обичаят „викане на такия" - благословия, е с вековна история в това населено място. Той се прави, когато се завърши построяването на къща. Рано сутринта майсторите на забавачката сковаха скеле, което се закичва с китка здравец, осукана с бял и червен конец. Жени даруваха майсторите с риза, кошуля, кърпа, като по този начин им се отблагодариха. Стопаните ги черпиха с питка, руйно вино и ракия. Накрая всичко дарено се подели между строителите. Ризата по традиция бе за баш майстора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай