Пловдив минава на пост и молитва

Пловдив минава на пост и молитва | StandartNews.com

Пловдив. Всички вярващи християни от Пловдивската епархия да се отдадат на извънреден строг пост от началото на следващата седмица. Призивът е отправен от дядо Николай в специално архипапско обръщение към миряните от региона, а поводът предстоящо съдебно решение по казуса за манастира "Св. св. Кирик и Юлита". От няколко години светата обител е обект на съдебен спор между Пловдивската митрополия и Съюза на архитектите в България. Двете страни са в противоборство за собствеността на манастира, който по време на тоталитаризма е бил предоставен на архитектите за творческа база. Тъй като обаче тук са били развивани и търговски дейности, след встъпването си в длъжност митрополит на Пловдивската епархия дядо Николай заведе дело за връщане на "Св. св. Кирик и Юлита" на църквата и спечели на две инстанции. Това му даде право да влезе във владение. САБ обаче обжалва пред Върховния касационен съд, който ще се произнесе на 11 февруари. В тази връзка владиката призова миряните да минат на извънреден пост три поредни дни - 9, 10 и 11 февруари.

Призоваваме всички благочестиви православни християни в Пловдивска епархия да се придържат към него, казва в обръщението си дядо Николай, който зове още вярващите да отправят непрестанна, силна и искрена молитва към бог да не изоставя манастира. В същото време свещениците и монасите от всички църкви и манастири на територията на Пловдивска епархия през тези три дни ще трябва да отслужват света божествена литургия, която да завършва с молитвата "За всяка просба". Към вечерното богослужение пък митрополитът разпорежда да се добави и молебен канон на Света Богородица. "Нека, братя и сестри, нашата обща молитва отекне в небесата и до ушите на Господа да стигне ясното послание, че ние сме негов народ и негова църква. И че каквото и да стане, се уповаваме на него!", се казва още в обръщението на владиката. Междувременно от Съюза на архитектите изпратиха писмо до генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова с молба за съдействие църквата в манастира да остане на Пловдивската митрополия, а комплексът около нея да продължи да се стопанисва от творческия съюз.

Християнският пост не e диета, а време за духовно пречистване и покаяние. Църквата е отредила двата големи поста - Великденският и Коледният да са по 40 дни. Тази година на 15 февруари е Месни заговезни, когато за последен път се яде месо преди Великия пост. Ден по-рано - на 14 февруари, е Задушница.

На 22 февруари е Сирни заговезни, когато за последен път се ядат млечни продукти и яйца. На 23 февруари започва Великият пост, който трае до Възкресение Христово, което през 2015-а се пада на 12 април. Петровите пости са обвързани с Великден. Тази година те започват на 8 юни и траят до 29 юни, Петровден. Богородичните пости са фиксирани - от 1 до 15 август. Както и Коледните - от 15 ноември до 25 декември - Рождество Христово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай