Пламна вечния огън на Яворовата поезия

Пламна вечния огън на Яворовата поезия | StandartNews.com

Стара Загора. „Кураж да запаля този огън ми дава вярата, че той ще бъде пренесен във времето. Яворов и огънят – това е едно и също нещо". Това заяви развълнуван поетът Николай Милчев, който тази година имаше честта да запали вечния огън на Яворовата поезия. За 47-ми път в родния град на поета Чирпан във вторник официална бяха открити традиционнните Яворови януарски дни по случай 137-годишнината от рождението на поета. Преди това пред бюст-паметника на Яворов в къщата-музей на гениалния чирпанлия факелът запали генералният почетен консул на Армения в Пловдив Елиазар Узунян. Малко известно е, че първите два паметника на Яворов, включително и монументът в родната му къща, са изградени със средства на арменската общност у нас, която боготвори поета заради неговата изпълнена с обич и тъга гениална елегия „Арменци".
По традиция факелно шествие, предвождано от млади таланти на Чирпан, премина по улиците на града до големия паметник на Яворов в градския парк, който също носи неговото име.

В първият ден от традиционните Яворови дни бе откритата фото-документална изложба за живота и творчеството на поета „Път, на който не съзирам края", подредена в експозицонната зала на къщата-музей от Националния литературен музей.
В тържествената Яворова вечер участваха поетите Николай Милчев, Виолета Христова, Антон Боев, Левена Филчева, Ангел Кроснев и др. Показан бе и театралният спектакъл „Яворов, Лора и Мина в синята мъгла" с участието на актьорите Иван Радоев, Елена Петрова и Мариела Топалова.

Яворовите януарски дни продължават и утре с кръгла маса за Яворов като журналист и изложба на художника Петър Цинцарски. В четвъртък пък ще бъдат обявени победителите в двата традиционни конкурса – поетичния под наслов „ И ти си в мене, Родино моя", и за рисунка „Недорисуван свят", в памет на рано напусналата този свят млада художничка Василия Стоилова, родственица на поета.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай