Питат народа в Кресна за водата

Питат народа в Кресна за водата | StandartNews.com

Жителите на Кресна ще имат последната и тежка дума дали общината да се присъедини към бъдещата ВиК-асоциация. Кметът Николай Георгиев свиква референдум, за да кажат хората "За" или "Против" са включването в бъдещото водно предприятие.

Народното допитване ще се проведе пред сградата на община Кресна на 31 юли от 18:30 часа. Право за участие имат всички граждани с избирателни права на територията на общината, които имат постоянен или настоящ адрес преди тази дата. На информационните табла пред всяка избирателна секция ще бъдат поставени актуализирани списъци на гражданите с избирателни права.

Общото събрание на населението се смята за редовно, ако на него присъстват не по-малко от една четвърт от гражданите с избирателни права. Когато в определения час не са се явили посоченият брой граждани, събранието се отлага с един час, след което се провежда с онези, които присъстват. Техният брой обаче не може да бъде по-малък от една десета от всички избиратели. Решението се приема с гласовете на не по-малко от половината от присъствалите на събранието гласоподаватели.

Гласуването ще бъде тайно, но хората могат да решат и да е явно. Въз основа на решението на в 7-дневен срок кметът на община Кресна ще внесе предложение в общинския съвет за подготовката и приемането му.

Съгласно заповед на Николай Георгиев за законосъобразното протичане на общото събрание на населението на община Кресна се забранява продажбата на спиртни напитки от магазините, заведенията за обществено хранене и други обществени места от 00:00 часа на 30 до 21:00 часа на 31 юли и провеждането на масови прояви, при които съществуват предпоставки за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението в деня на провеждане на общото събрание на населението на община Кресна.

Един път местните жители вече казаха своето мнение за това дали ще дадат водата си на бъдещото водно дружество. На последната сесия на общинския съвет хората изразиха категоричното си мнение, че са против присъединяването. В последните дни обаче кметското ръководство получи упреци, че прави политика от казуса и нарочно бойкотира създаването на асоциацията, в която ще участват и 14-те общини в Пиринско. Към момента само Кресна е против и това обрича и останалите на липса на проекти за ремонти и модернизиране на водния сектор с европейски пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай