Пернишкият Отело: Наръгах я с нож, защото я обичам

Пернишкият Отело: Наръгах я с нож, защото я обичам | StandartNews.com

Поредно битово зверство потресе Перник и държавата в понеделник сутрин. Влюбен мачо наръга повече от 10 пъти любимата си с нож на публично място от любов. Насилникът е на 28 години, с богато криминално минало и престой в затвора. Жертвата е 15-годишна ученичка.
И двамата са от Радомир.

Зловещата случка се разиграва около 8 часа на началната автобусна спирка в центъра на Перник. Зорница Стоянова тръгнала на училище, а бившият й вече приятел я проследил от дома й и я застигнал, преди да се качи на автобус, за да стигне до Професионалната гимназия по облекло и туризъм "Св. Иван Рилски" в областния център. На спирката двамата разговаряли, докато момичето не започнало да вика за помощ. Радослав Колев, който вече забивал нож в гърба на девойката, я завлякъл в автобус с номер 16, където момичето припаднало. Един от пътниците успял да подаде сигнал на тел. 112 и докато шофьорът на буса свалял табелата, за да откара пострадалата до болницата, на място дошли линейка и полиция. Насилникът веднага е задържан, а девойката е откарана в пернишката болница. От линейката момичето веднага е вкарано в реанимация.

По тялото й има 11 прободни рани

Лекарите започват борба за живота й. Раните са в областта на белия дроб, диафрагмата, коремната кухина. Засегнат е черният дроб. Едно от намушкванията е в близост до сърцето. Момичето е загубило около два литра кръв. При пристигането в болницата тя е в съзнание, но в тежък хеморагичен шок.

Постепенно е стабилизирана. Направен е скенер, за да се установи дали няма и други наранявания по вътрешните органи. Лекарите не бързат с категорични изводи за състоянието на пострадалата и не съобщават, че опасността за живота й е отминала. Или поне преди да е отминал и третият ден. На призива на майката, на училището на Зорница и на регионалния инспекторат по образование за нужда от доброволци кръводарители още в първия ден се отзоваха 21 души. През социалните мрежи хора от различни краища на страната питаха дали могат да дадат кръв в помощ на Зорница там, където се намират. Възмутени от случващото се и от изблиците на насилие, от организацията на Младежкото обединение на БСП в Перник изпратиха до медиите декларация и обявиха, че организирано ще се включат в кръводарителската акция. От болницата съобщиха, че първата нощ е преминала спокойно за Зорница. Обработените рани не са кървили, но тя остава под строго наблюдение.

Пред медиите бабата на момичето разказа, че внучката й имала връзка с Радослав, но след намесата на семейството й му заявила, че скъсва с него. Той не приел това и започнал да я преследва и да заплашва цялото семейство. Казвал, че ще ги унищожи и предупреждавал да не се оплакват в полицията. Бабата всеки ден изпращала сутрин момичето за училище и само във фаталната сутрин не го направила. Познати и приятелки на Зорница недоумяваха как и защо точно на нея се е случило това. Близки на Радослав също уверяваха, че той е добро момче. Казват, че

ставал агресивен само след употреба на алкохол

Напоследък разправял, че спира да се занимава с глупости и смята да се жени. Да обичаш не означава да намериш някого, с когото да живееш, а някого, без когото не можеш да живееш, бил един от последните му статуси във Фейсбук. В същото време стана известно, че той е осъждан за хулиганство, унищожаване и повреждане на чуждо имущество, държане на наркотични вещества и грабеж. Последното си наказание е изтърпял през 2012 г. в затвора в Бобов дол.

Намушках я, защото я обичам, бил казал той след зловещия му акт, твърдят присъствали на мястото на инцидента. Веднага след това Радослав е арестуван. Започва разследване за опит за убийство по хулигански подбуди под ръководството на Окръжна прокуратура в Перник.

В крайна сметка прокурорите му повдигнаха обвинение за опит за убийство по особено мъчителен за жертвата начин и го оставиха първоначално за 72 часа в ареста с предстоящо искане за мярка постоянно задържане под стража. По закон го очакват от 15 до 20 години затвор. Младежи от Радомир, които познават и двамата, споделиха, че Радослав имал приятелки и преди Зорница и за всяка от тях раздялата му с него била кошмар. Всяко от момичетата, с които той бил близък, разказвало за побои, постоянни заплахи. Едната даже била държана под ключ с дни. Името му се свързва и с влиятелни в родния му град разпространители на дрога. Както става в такива случаи, новината стана номер едно за кратко време. Защитниците на нападателя са единици - главно негови близки авери и роднини. Намериха се хора, които заради снимка на Радослав и Зорница в неговия профил във Фейсбук, на която тя държи цигара, се нахвърлиха върху ученичката и родителите й. Осъжда се това, че са допуснали тя да общува с повече от 10 години по-голям от нея младеж.

Коментарите за причините, по които малки момичета тръгват с батковци, са страховити. Хората разказват случаи, как девойките тръгват със съмнителни типове заради скъпите им коли, дребните подаръци, а понякога и заради дозата дрога. Случаят на пострадалата Зорница от Радомир не изглежда да е такъв. Защо момичето е допуснало близък контакт с рецидивист, не е много ясно от обясненията на приятелките й.

Тъжно е обаче как такъв тип младежи като въпросния Радо са героите на новото време. Родителите на момичето казват, че не са се оплаквали от него на органите на реда, защото той имал "връзки" навсякъде и не очаквали някой нещо да предприеме. Макар да се иска най-строго наказание за Радослав, хората не вярват на правосъдието и се шегуват, че ще бъде обвинен за "лека телесна повреда поради невнимание при боравене с остри предмети"

и ще бъде пуснат под домашен арест

Засега тялото на Зорница е закърпено, по него ще останат белезите от ножа на човек, който е искал така да я направи своя любима. Душата на момичето обаче ще остане завинаги в рани, които едва ли някога ще спрат да кървят. Това са невидимите рани на обществения ни дух, които отдавна са станали незарастващи и неизлечими каверни заради подменените ценности, заради липсата на морал, заради фалшивите герои и мизерията, която е колкото материална още повече - духовна, коментира една от учителките на Зорница, пожелала да остане анонимна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай