Първото болнично вертолетно летище е в Панагюрище

Стремежът на „Асарел-Медет“ и МБАЛ „Уни Хоспитал“ е да направят България по-добро място за живот

Първото болнично вертолетно летище е в Панагюрище | StandartNews.com

Първото за страната болнично вертолетно летище за спешна медицинска помощ беше официално открито днес в МБАЛ „Уни Хоспитал“, където десетки лекари, медицински специалисти, гости и журналисти видяха кацането и излитането на хеликоптер.

Управителят на панагюрската болница д-р Явор Дренски получи документите за регистрация от Анелия Маринова от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация“ към Министерството на транспорта и съобщенията. "Нашето общество много отдавна очаква реализацията на проекта за спешна медицинска помощ по въздуха. Само преди два месеца имах удоволствието да открия първата оперативна база от тази система. Изключително ми е приятно днес да връча документите за първото регистрирано болнично летище", каза тя и посочи, че в регистрите на  "Гражданска въздухоплавателна администрация" панагюрското болнично вертолетно летище е записано под номер едно.



Димитър Цоцорков - председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“, поздрави ръководството и целия екип на болницата за поредния успешен проект и за получения Сертификат №1, напомняйки фирменото мото: „Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме“. Той подчерта, че стремежът на „Асарел-Медет“ и МБАЛ „Уни Хоспитал“ е да направят България по-добро място за живот, оставайки верни на завета на проф. Лъчезар Цоцорков да бъдат пионери в развитието на болничната помощ у нас.

На официалната церемония присъстваха министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, министърът на енергетиката Румен Радев, заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, областният управител Валентина Кайтазова, много партньори и хора, които са работили за реализацията на този проект. Проф. Хинков и проф. Гетов поздравиха екипа на болницата и пожелаха болничното летище да помогне за спасяването на много човешки животи. „Може би с годините хеликоптерните площадки ще стават все повече, защото всяка голяма болница, като тази, трябва да има такава възможност“, коментира пред журналисти министър Хинков.



От МБАЛ „Уни Хоспитал“ посочиха, че са признателни на Община Панагюрище за съдействието, което са получили при сертифицирането на площадката, и благодариха за подкрепата на „Асарел-Медет“ АД. На официалното откриване от страна на компанията присъстваха още председателят на Управителния съвет инж. Делчо Николов, изпълнителният директор инж. Николай Пелтеков, прокуристът Галя Костова и Лушка Паланкалиева, директор „Административни  и регулаторни дейности“.


Откриването на вертолетната площадка е част от започналия процес за осигуряване по въздух на спешна и животоспасяваща медицинска услуга за пациентите. За успешното сертифициране са покрити изискванията на Наредба №20 на транспортното министерство, която регламентира експлоатационната годност на летищата, лицензирането на летищни оператори и наземното обслужване. Спешното отделение на панагюрската болница отговаря на най-високото (трето ниво) на компетентност и наличието на болнично вертолетно летище е допълнителна възможност за навременно транспортиране на пациенти с политравматични състояния, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай