Оценяват училищата на пет години

Оценяват училищата на пет години | StandartNews.com

Ще бъдем затрупани с бумащина, жалват се директори

Национален инспекторат ще оценява на всеки пет години училищата и детските градини. Това гласуваха вчера депутатите при второто четене на Закона за училищното образование.

Националният инспекторат ще има два вида инспектори - вътрешни и външни. Вътрешните ще бъдат на щат към него, а външните ще се назначават за всяка конкретна инспекция. Те трябва да имат образование, свързано със съответната област на инспектиране, и да са преминали специално обучение от инспектората.

Инспекторатът е нова структура, която тепърва ще бъде създадена. Той няма да бъде част от Министерството на образованието, а началникът му ще се назначава директно от премиера. Това породи спорове в пленарна зала, като народни представители от опозицията заявиха, че по същество се създава паралелно второ министерство на образованието.

Инспекторатът ще публикува обобщена информация за оценките на училищата на страницата си. Ако констатира нарушения или проблеми при преподаването, той ще подава информация на регионалните управления по образованието, за да бъдат взети мерки. Освен това ще изготвя анализи за качеството на образованието у нас, които ще бъдат давани на министъра.

Инспекторатът ще може също да изисква всякакви видове справки и анкети от училищата, което породи притеснение сред училищни директори, че може да бъде увеличена бумащината, с която са натоварени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай