Отравянето в Сливен е било стафилококово

Отравянето в Сливен е било стафилококово | StandartNews.com

Сливен. До момента резултатите показват, че в пробите на пилешката супа няма изолирана салмонела. Открити са патогенни стафилококи и еширихия коли. Първото означава ранички по ръцете, гнойни образувания или нещо подобно на някой от работещите в кухнята, а второто недобра хигиена. Това обяви пред журналисти в Сливен д-р Пламен Пенчев, директор на Агенцията по безопасност на храните в областта.

Всички проби от пилешки бутчета и яйца в супата показват, че няма изолирана салмонела. Причината остава в занижената хигиена и стафилококите, каза д-р Пенчев. Според него изследванията и проверките продължават и в момента. "В село Тополчане открихме несъответствие във воденето на документацията. Супата е разлята в един час, а в дневника пише друг час. Още в 19 часа миналия петък издадох заповед за затваряне на цялостната дейност на фирмата, която няма право да произвежда и разнася храна.

След тези резултати заповедта ми остава в сила. Там, където са получени продукти от фирмата, те трябва да бъдат върнати обратно, а самата фирма ще бъде санкционирана. Ако трябва, ще ги накажем, че не са изпълнили разпореждане като им съставим акт, обясни директорът на агенцията в Сливен. Той беше категоричен, че фирма "Кей енд ви" в момента няма право да доставя храна на други социални или здравни заведения.

Попитан какво се случва с болниците, с които фирмата има договор за доставка на храна, д-р Пенчев отговори: "Това е проблем на болниците. Има други кетърингови фирми. Не може да рискуваме здравето на хората, което е преди всичко. Директорът обясни, че РЗИ-Сливен започва допълнителни изследвания. Сега ще има цялостна дезинфекция във фирмата, пак ще се вземат проби след 72 часа и тогава може да се преценя дали ще падне забраната", обясни д-р Пенчев.

В събота неговите подчинени са изследвали 26 от всичките 29 служители на фирма "Кей енд ви". Техните резултати ще бъдат готови във вторник. Междувременно се разбра, че в регионалния инспекторат по образование тече съвещание на директорката Бисерка Василева с шефовете на 21 училища от област Сливен, които имат договори с фирма "Кей енд ви".

"От 4 години работим с тази фирма и не сме имали проблем. На мен ми мирише на конкурентна работа. В петък вечерта имахме едно дете, което повръща, а след като телевизиите разгласиха, станаха повече", заяви Йорданка Димитрова, директор на училището в село Тича. Колегата й, шеф на училище в село Филаретово, Джахид Кобак каза: "Работим отдавна с тази фирма, нека изчакаме. Директорката на училището в село Бяла паланка Даниела Митева заяви, че първо трябва да се видят резултатите и тогава да се вземат решенията.

"Целта на тази среща е и разясняване на родителите, че трябва да пуснат децата си на училище и успокояване на обстановката", заяви пред журналисти Бисерка Василева. Стана ясно, че родители на ромски деца, които са били натровени миналия петък, считат, че срещу тях е извършена целенасочена дейност. "Стандарт" научи, че в първо училище в Сливен е имало специална родителска среща за разясняване на проблема. По-сериозните ни проблеми идват от селските училища, обясниха директори.

Стандарт Нюз припомня, че в петък учениците от Сливен са обядвали пилешка супа, а два часа по-късно получили стомашни болки и повръщане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай