Откриха прабългарска казарма край Силистра

Откриха прабългарска казарма край Силистра | StandartNews.com

Непозната досега срредновековна инфрастуктура разкрита в крепостта Доросторум – Дръстър

Уникални сгради и реликви от периода ІХ – ХІ век откриха археолози край Силистра. Артефактите са намерени в района на средновековната крепост "Доросторум- Дръстър- Силистра" и датират от времето на Първото българско царство и последвалите след него нашествия, съобщава сайтът "Паралел 44".

Според директора на историческия музей в крайдунавския град проф. Георги Атанасов, който е ръководил научната ексепдиция, открити са улица и сграда, строени през ІХ-Х век, когато крепостта Дръстър е била средновековно селище от "затворен тип", предназначено за убежище на владетеля и духовната и светска аристокрация. Останките показват, че древната улица е била широка около 2 метра, а каменната й настилка е била вкопана в земята на дълбочина 20 см. Тя е преминавала покрай вътрешната стана на крепостта и по нея се е движела военната стража, охраняваща кастела. Инфраструктура с такова разположение досега не е откривана в България, категоричен е проф. Атанасов. Улицата е водила до каменна сграда, която според археолозите е била предназначена за казарма на военния гарнизон.

Втори исторически пласт, свързан с новооткрити находки от ХІ век, проучват силистренските археолози след експедицията си от лято 2014. Разкрити са остатъци от средновековни жилища и общо 223 артефакти, под формата на монети, накити, ритуални предмети. 12 от бронзовите монети са били намерени слепени и положени в един от съдовете. Учените смятат, че тази пари са били скътани от стопаните им за "черни дни". Древните спестители обаче са изоставили имането си, като по всяка вероятност е трябвало бързо да напуснат дома си, подгонени от нападение, природно бедствие или друг катаклизъм, обясни проф. Георги Атанасов.

Находките, които предстои да бъдат проучени, ще дадат информация на учените за живота в крепостта Дръстър в края на първата българска държава и във времето на византийското владичество по тези земи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай