Откриха древен сейф на Трапезица

В касата имало сребърна монета от времето на Иван Александър

Откриха древен сейф на Трапезица | StandartNews.com

Велико Търново. Сейф от XIV век откри археологът гл. ас. д-р Деян Рабовянов на Трапезица. Огромният меден съд, в който са били съхранявани монети от семейно богатство, е бил вкопан в специално оформена камера в пода на новоразкрита жилищна сграда в южния квартал на хълма. Древната каса за пари е с вместимост 8 литра, на височина достига над 40 сантиметра. Тя е снабдена и с железни дръжки, за да се повдига по-лесно.

На дъното й археолозите са намерили сребърна монета от времето на Иван Александър с изображение на Михаил Асен, която въобще не е била в обръщение. “Релефът й е толкова добре запазен, все едно сега излиза от монетарницата. Вероятно при напускането на квартала в края на XIV началото на XV век обитателите на дома са бързали да изнесат съдържанието на тайника. Само така можем да си обясним факта, че в суматохата една от монетите е останала в съда”, обяснява специалистът от търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.

Археолозите са попаднали и на вкопани в земята жилища от по-ранния средновековен период на Трапезица. Те предшестват строителството на квартала и са с параметри 3 на 3 м, което показва, че там не са живели хора с висок социален статус. Т.нар. землянки са необичайно явление за XIII век и за жилищните цитадели. Такива до момента са откривани в подножието на крепостта и на хълма Момина крепост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай