Откраднаха мощи на свети Никола (ОБЗОР)

Откраднаха мощи на свети Никола (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бургас. Мощи на свети Никола и свети Стефан бяха откраднати от църквата в град Черноморец, който се намира близо до Созопол. Дръзкото светотатство е извършено вечерта в събота срещу неделя. Предполага се, че крадците са влезли в храма "Свети Никола" между 2 и 4 часа, когато е най-пусто и в района няма жива душа. Те са изкъртили металните пръчки на прозореца, поставени точно, за да бранят храма от набезите на крадци. Самият прозорец е бил оставен отворен през нощта. Престъпниците са взели само мощите на двамата светци, които са били поставени в малки сандъчета върху специална маса. Интересното е, че до тях са се намирали още две реликви - миро на свети Никола и парче от Светото разпятие, но те не са откраднати. Отец Стилиян, който служи в храма в Черноморец, първи разбрал за кражбата, след като заварил в неделя сутринта двата реликвария празни. "Не знаем кой би могъл да посегне на тези светини. Аз бях първият, на който отец Стилиян се обади, че мощите са откраднати, и веднага повикахме полиция. Не сме очаквали да се случи такова нещо. Мощите бяха изложени свободно в църквата всеки ден. Никога не са били заключвани, всеки можеше да дойде и да се поклони", разказа кметът на Черноморец Добрин Добрев. Отец Стилиян не анатемоса крадците, но ги предупреди да бъдат много внимателни. "Искам да кажа на тези хора, че Бог въздава възмездие и то много бързо в наши дни. Нека да бъдат много внимателни и да бъдат благословени", каза отец Стилиян. Той недоумява защо крадците са подбрали точно мощите на двамата светци, а са оставили мирото и парчето от Светия кръст, които са не по-малко ценни. "Не мога да знам какви са били мотивите на тези хора, само гадая. Едно от нещата, които ми хрумва е, че са искали да вземат точно мощите на свети Никола, но не са били сигурни в тъмното в кое от двете ковчежета са и затова са взели мощите и на двамата светци", коментира свещеникът.

Из града веднага плъзна слух, че посегателството може да има общо и с предстоящия на 15 юни референдум за името на Черноморец. Жители на морския град искат да се върне старото название Свети Никола.

Няма следа от свитата реликва от Йоан Кръстител

От вас научавам за откраднати мощи, но не мога да взема отношение, защото съм в командировка извън митрополията, заяви пред "Стандарт" Вълкан Янев, секретар на Сливенската митрополия. Той каза, че ще се обади на отец Стилиян, който е свещеник на църквата "Свети Никола" в Черноморец, за да разбере какво точно е станало. Кражбата на мощите на свети Николай и свети Стефан от църквата край морето е втора за последните две години. В началото на април 2012 година от църквата "Свети Димитър" в центъра на Сливен изчезнаха част от мощите на свети Йоан Кръстител, които бяха открити няколко месеца по-рано в Созопол. Тогава сливенският митрополит Йоаникий публично призова крадецът да ги върне. Това обаче така и не се случи. Прокуратурата пък прекрати делото с мотив, че няма точна оценка на откраднатото.

Свили са ампулата с миро от Бари

Ще преговаряме да дадат нова манна

Проф. Божидар Димитров, шеф на НИМ

Открадната е само ампула, която съдържа телесна течност от свети Николай, погребан в италианския град Бари в едноименната църква. Мощите или манна, както се наричат в Италия, бяха предоставени от отците от църквата през 2010 г., след като тогавашният премиер Бойко Борисов поиска частица от тях.

Целта на грабителите са били именно мощите на св. Никола. Това вероятно е поръчка. В тази църква няма мощи на св. Стефан.

Мощехранилницата, която е много скъпа, не е открадната. Очевидно крадецът не се е интересувал от скъпоценностите.

Мощите са много скъпи. Ако подобни реликви попаднат в църква например, носят хиляди левове приходи от посещения на миряни.

Може би църквата в Созопол и отец Иван в нея може да се разделят с 1 от частиците от мощите на св. Никола от храма в нея. Там са изложени за поклонение общо три частици от светеца. Ако отец Иван откаже да даде едната на църквата в Черноморец, можем да мислим и други варианти. Наскоро гостували в НИМ италианци разказаха, че руското правителство е купило манастирския комплекс с Бари. Можем да се разберем с тях да ни дадат нови мощи, ако отец Иван от Созопол откаже.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай