Oтбелязват Световния ден за борба с остеопорозата

Oтбелязват Световния ден за борба с остеопорозата | StandartNews.com

Благоевград. Регионална здравна инспекция - Благоевград, Младежки дом, Център по Остеопороза и Асоциация "Жени без остеопороза" отбелязват Световния ден за борба с това заболяване. На 20 октомври се извършва замерване на костната плътност, прави се ехография на малък таз, на гърди и на щитовидна жлеза. Д-р Бойко Терзийски, управител на центъра по остеопороза, уточни, че кампанията тази година е предизвикала голям интерес сред пациентите.

Статистиката сочи, че у нас от костното заболяване страдат 426 000 жени. Само 4 % или 15 000 от тях се лекуват. „Създадохме условия всеки, който да иска да получи компетентна информация от специалисти, да може да се изследва", каза д-р Терзийски. Центърът по остеопороза в Благоевград функционира повече от пет години и за този период са се изследвали над 10 000 души. „След 60-65 години над половината от жените са с остеопороза, а над 70 години заболяването обхваща почти 80% от жените", уточни медикът.

Остеопорозата е най-разпространеното заболяване на костите. Характерно за него е намаляване на масата на костното вещество, като в резултат от това се повишава чупливостта на костите и нараства рискът от счупвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай