Обучават млади родители в Кърджали по стандартите на УНИЦЕФ

Обучават млади родители в Кърджали по стандартите на УНИЦЕФ | StandartNews.com

Кърджалийското читалище "Обединение 1913" е партньор по европроект "Да пораснем заедно" за подкрепа на родители на деца в ранна детска възраст от 0 до 3 г. Предстои подбор на 30 семейства без разлика на етническа принадлежност и социален статус. С тях ще бъдат сформирани две групи, а обучението ще се води от експерти -психолози, педагози, социални работници, съобщи Камелия Чолакова, секретар на читалището.

По думите й проектът "Да пораснем заедно" въвежда методика на УНИЦЕФ за родители, тествана вече успешно в Хърватска.В създадените работилници за родители и 12 уъркшопа ще бъде използвана интерактивни модели т.е. чрез много игри, интересни задачи и обмен на добри практики майките и татковците ще усвояват знания и умения как да бъдат по –добри родители.

„Най-важното е да бъде осигурена устойчивост на проекта, защото този модел е уникален.Той може да се случва в библиотеки и читалища, затова се надяваме повече неправителствени организации да се присъединят към него", подчерта още Камелия Чолакова.Водеща организация на проекта "Да пораснем заедно" е Сдружение плевенски обществен фонд „Читалища" в партньорство с читалище "Обединение 1913" – Кърджали, Регионалната библиотека "П.Стъпов" - Търговище, Сдружение "Темп - Арто" - Враца, Сдружение - Център "Радост" – Благоевград и читалище "Напредък 1901" – Разград. В тези шест областни града ще бъдат подготвени 180 млади родители да прилагат методологията и стандартите на УНИЦЕФ за отглеждане на деца.

В края на проекта ще бъде проведена Национална конференция за изграждане на неформална мрежа от работилници за родители, ще бъде разработен и поддържан електронен портал, предвидени са и публични форуми във всеки град за представяне резултатите от извършеното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай