Обновяват забавачка по „Красива България”

55 малчугани от село Бачево ще играят в модерна детска градина

Обновяват забавачка по „Красива България” | StandartNews.com

Благоевград. Забавачката в разложкото село Бачево ще бъде ремонтирана по проект „Красива България". Ще се модернизира детското заведение „Минзухар" в селището.

Ремонтните дейности възлизат на 67 044 лева. Всички помещения с компрометирана мазилка по стени и тавани ще бъдат поправени, ще се сменят и подовите настилки. Най-късно до 2 юни тази година трябва да бъде избран изпълнител на строителните дейности. „С ремонта ще се подобрят условията за отглеждане и възпитаване на децата. Детското заведение се посещава от 55 деца – 10 в яслена група и 45 в целодневна детска градина", заяви кметът на община Разлог Красимир Герчев.

Проектът има важно социално значение за населението в село Бачево. Със собствени средства общината ще изгради нова съвременна отоплителна система в Основно училище „Св. св. Кирил и Методий" в селището.

Ремонтират читалище по трансграничен проект

Народно читалище "Петко Р. Славейков–1938" в село Брезница ще бъде ремонтирано по проект "Creativа". Той е изготвен от община Гоце Делчев и се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Македония. Водещ партньор е Центърът за развитие на източен планински регион – Щип, Република Македония, а партньор е читалището в Брезница. Проектът бе представен на пресконференция от кметовете на Гоце Делчев и Щип Владимир Москов и Илчо Захариев. Бюджетът е на стойност 451 135.03 евро, като от тях за читалището са 148 220.03 евро. Проектът е с продължителност 24 месеца, като се очаква строително-монтажните работи да приключат тази есен. Целите са подкрепа на трансгранични бизнес инициативи, създаване на трансграничен център, развитие на общи маркетингови услуги за подкрепа на бизнеса, създаване на трансграничен бизнес клъстер заедно с фирми от Щип.


В бъдещия трансграничен клъстер ще бъдат включени най-малко 25 предприятия от региона, които ще си партнират.
Владимир Симеонов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай