Обновяват най-голямото военно гробище в България

Обновяват най-голямото военно гробище в България | StandartNews.com

Добрич. Регионален музей - Добрич ще обнови най-голямото у нас военно гробище, в което са положени войници и командири, участвали в Първата световна война, от шест вероизповедания. Това съобщи директорът на музей Костадин Костадинов. "Разработихме проект, с които ще кандидатстваме за финансиране пред Финансовия механизъм на Европейското

икономическо пространство. Идеята е да се обнови гробището и да се направи музей, в който да се покаже част от българската история. И в момента имаме експозиция, в която "гвоздеят", ако така може да се нарече е една картечница „Шварцлозе", имаме пушки, медали, пана, които показват какво точно се е случило по време на военните действия" - разказа още Костадинов.

В Добрич се намира най-голямото на територията на страната запазено военно гробище от времето на Първата световна война. То е свързано с боевете за града през 1916 г. В него са погребани около 3500 воини, а около 450 от тях са в единични гробове. Те са от шест национални армии от над десет националности и шест вероизповедания – православни, католици, протестанти, армено-грегорианци, мюсюлмани и юдеи . За разлика от подобните такива гробища, тук няма сепариране на загиналите в сектори, а почитта е оказана към всички войни, без значение дали са наши или чужди. Достойно са погребани всички войници и офицери, без разлика на религиозна и етническа принадлежност. Още на следващия ден, в който приключват боевете добричкото гражданство устройва невероятна погребална церемония, с панихида за всички, учредява се инициативен комитет, който поема задачата да се грижи за поддръжката на това гробище, да изгради музеен обект, да построи параклис. Точно затова в гробището и през следващите години – до 1918 година, продължават да се погребват хора. Сред допълнително погребаните са български офицери, които са загинали на територията на северна Добруджа, хора, които са лекувани в добрички военни болници и впоследствие почиват от раните си и най-вече войници от съюзните на България армии – турски и немски, с което още повече се утвърждава неговият интернационален характер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай