Ново свлачище блокира крайбрежната алея между Балчик и Албена

Ново свлачище блокира крайбрежната алея между Балчик и Албена | StandartNews.com

В късния следобед в четвъртък свличане на земна маса блокира част от крайбрежната алея, свързваща Балчик и Албена, научи „Стандарт".

От общината уточниха, че свлачището е малко след края на курорта Албена, като свлеклите се камъни, дървета, храсти и земна маса са блокирали около 30 м от крайбрежната алея. Районът не е обитаем и няма пострадали. Свличането на земната маса не е нанесло поражения на комуникации и ел. съоръжения, заявиха още от общината, като добавиха, че мястото вече е обозначено и предстои да бъдат предприети действия. Свличането е в района на бившия вече плаж „789". Няколко метра по-напред преди 12 години свлачище затрупа 4 бунгала, в които живееха наематели и собственици на заведения, разположени след бариерата, обозначаваща края на курорта Албена, и тогава смъртта си намериха двама добруджанци – художникът - бизнесмен Христо Господинов и счетоводителката му Дора Христова.

Това е второ свлачище, което се активира в района на Балчик след последните валежи. Както „Стандарт" съобщи, в началото на седмицата заради свличане пропадна част от пътя Балчик – Албена в района на зона „Фиш-фиш". Пропадането на пътната артерия доведе до сцепване, което на места е с дълбочина около 40 см и до нарушаване на нивелацията на успоредната на пътя велоалея.

В Балчик има описани и регистрирани 36 свлачища, които заемат обща територия от 9 000 декара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай