Нов бунт назрява в Ботаническата градина в Балчик

Нов бунт назрява в Ботаническата градина в Балчик | StandartNews.com

Добрич. Нов бунт назрява в Ботаническата градина в Балчик. Този път обаче проблемите не са между СУ "Св. Кл. Охридски" и Министерството на културата, което стопанисва Държавен културен институт "Двореца" на територията на градината, а вътре в самата градина.

До медиите 58 служители на Ботаническата градина изпратиха Отворено писмо, което е адресирано до ректора на Алма матер с копия до д.б.н. проф. Румен Панков - зам.-ректор научно-изследователска дейност и до проф. д-р Валентина Попова - председател на Контролния съвет към СУ. В писмото си работниците и служители настояват за среща с ректора на университета в градината, за да се запознае на място с постигнатото под ръководството на Ина Манчева, ръководител на Ботаническа градина в Балчик. Те заявяват, че в момента има ежедневно напрежение, което пречи да си вършат работата в разгара на лятното зацветяване. Като причина посочват решението на директора д-р Красимир Косев да командирова Ина Манчева в Еко парк - Варна, което, според служителите и работниците, е във вреда на градината. Като втори проблем посочват извършваната реорганизация в администрацията по заповед на д-р Косев, заради която, според тях, техни колеги от отдалечени краища на страната не могат да останат в градината. На трето място се оплакват от факта, че се съкращава бройката "Личен състав" и питат кой ще приема и обработва документите, ще начислява заплати и други дейности, свързани с длъжността.

В писмото си служителите настояват срещата да е до 24 май, като заявяват готовност и за по-крайни мерки за решаване на проблемите им. Пред "Стандарт" Ина Манчева потвърди, че има съкращения - на личен състав и на домакин, като добави, че има и хора, чиито длъжностни характеристики са променени. "Колегите дори имаха готовност да затворят градината" - каза още тя.

Директорът на градината д-р Косев бе категоричен: "Няма проблеми и градината няма да затваря. Не може вътрешни ведомствени проблеми да бъдат обект на национално внимание. Зацветяването върви добре, работим и по много международни проекти".

Що се касае до командироването на ръководителя Ина Манчева, д-р Косев заяви, че това е направено по преценка на ръководството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай