Нов път ще води туристите до Земен

Двойна заря над града - за празника на земенчани и 27 години "Стандарт"

Нов път ще води туристите до Земен | StandartNews.com
Двойна заря над града - за празника на земенчани и 27 години "Стандарт"

Нов път ще води туристите до Земен, проектът за воден цикъл на града стартира още през есента. Това заяви областният управител на Перник Ирена Соколова и събра аплодисментите на хиляда земенчани, които през уикенда се събраха на традиционния годишен събор в чест на Св. Пантелеймон. Проектите са обещание на кабинета Борисов и ще бъдат реализирани, увери Соколова.

За да изразят държавната подкрепа за едно от най-духовните средища у нас пристигнаха заместник-министрите на образованието и на културата Таня Михайлова и Амелия Гешева. Те, заедно с кмета на Радомир Пламен Алексиев, зам.градоначалника на Брезник Иван Бъчваров и почетният гражданин на Земен Весела Барбукова бяха гости на церемонията на в. "Стандарт" "10 причини да остана в моя Земен" - част от най-голямата национална родолюбива инициатива "Моят град". Кампанията показва преобразяването на градовете и селата на България и награждава тези, които със таланта и знанията си са пример не само за съжражданите, но и за цялата страна.

Кметът на Земен Димитър Сотиров разказа историята на 10-те фотопана, които бяха подаръка на вестника за празника и заяви, че има поне 10 по 10 причини хората да останат и да работят за по-доброто бъдеще на Земен. Той награди в категория "Икономика" Кръстан Златков, който е собственик на едно от най-големите предприятия – Кариери и Вародобив, осигуряващо поминъка на десетки семейства в града. Наградите за устойчив бизнес даде Иван Бъчваров. Той отличи Николай Николов – НИК Индъстри, малка строителна фирма, която успешно работи на пазара от 2012 година и Пламен Коцев, шеф на Давест, която има повече от 15-годишна история като дейност в сектора.
Голямата награда в категория Биоземеделие получи Васил Николов, собственик на компанията "Земенея", която е един от най-известните производители на млечни продукти в България, посланик на екологично чистите продукти. Освен с модерната си мандра за производство на мляко и млечни продукти, "Земенея" е и активен партньор на детските инициативи „Пътят на млякото“ и „Зелено училище“.
Награди получиха още Николай Ников – земеделски производител, който обработва най-много земеделска земя в общината – 1400 декара, Красимир Иванов, който обработва над 1000 декара земя със собствена земеделска техника и отглежда жито, царевица и слънчоглед, Николай Станков, който развива животновъдство в най-голямата овцеферма в с. Дивля и Александър Александров, който също има собствени ферми за крави и овце.

Най-голямата атракция на церемонията бе Вероника, която представя Земен на модните подиуми по света и досега е обрала множество награди за красота. Тя награди младите спортни таланти Стивън Милчев, Ивайло Кирилов, Кирил Кирилов, Даниел Сталинов и Илиан Славчев, капитан и футболисти на ФК „Пирин“ Земен.

Една млада креативна художничка, която е родена и израснала в Земен, но има множество самостоятелни изложби в цялата страна и се е превърнала в посланик на художествените традиции на Земенските творци – Ани Петрова, получи награда в категория Култура. Щастлива съм, че оттук тръгват толкова таланти в областта на културата, съхранете българщината, развивайте и популяризирайте богатото национално културно наследство, което имате, заяви заместник-министърът на културата Амелия Гешева при връчването на наградата.

Колежката й от образованието – Таня Михайлова, похвали учениците от Средно училище "Св.св.Кирил и Методий" на Земен за доброто им представяне в класните стаи, а и на олимпиадите. Тя награди Любомира Любомирова, Габриел Дойчинов, Ивана Василева, Юлиана Рашкова, Зебка Хаит, Габриела Жаблянова и Антония Кирилова за отличното им представяне в регионални и национални конкурси. Момичетата прочетоха наградено на олимпиада есе – Моят Земен, с което си спечелиха нови аплодисменти от страна на заместник-министъра.
Тони Стефанов – ръководител на група за автентичен фолклор „Клабучка китка“ и Никола Ставрев, който е самобитен майстор на сурвакарски маски, фолклорната група "Земенски полъх" към Читалище "Светлина 1924"гр.Земен, както и детската фолклорна група "Земенчанче" към СУ "Св.св.Кирил и Методий" гр.Земен пък получиха наградите за Етнография от зам.министъра на културата Амелия Гешева и кмета на Радомир Пламен Алексиев.
Почетният гражданин на Земен Весела Барбукова примони, че празникът на града е свързан и с построяването на жп линията София - Гюешево. На 9 август 1909 година се е състояло официалното откриване на гарата в тогавашното село Белово, сега град Земен, а пускането на железницата се смята за повратен момент в историята и развитието на селището. Тя награди със специална почетна грамота наследниците на Симеон Арнаудов, изявен земенчанин, будител и общественик, който дарил земята си за построяването на жп гарата. Наградата получи неговата правнучка Мария Иванова, дошла от далечна Атланта, Джорджия на празника на Земен, която припомни заветите на дедите си.


Награди в Категорията Обществена личност получиха Лилия Савова, председател на Сдружение на пенсионерите, която е и активен участник в женската певческа група при Читалище Светлина, а и Григор Земенски, дългогодишен политик, бивш управител на София област, общински съветник, сега омбудсман на Земен.
Най-емоционалната част на вечерта бе при наградите за категория Благотворителност. Те бяха връчени от писателя Димитър Недков, който е автор на трилогията и сериала „Знакът на българина”. Той разказа тайни за Земенския манастир, които досега не е публикувал и припомни френското пророчество: Земен ще спаси света. Награда получи инж. Александър Лазаров, собственик на геодезическо студио в София, зет в община Земен, за дарения от него и семейството му за параклиса Свети Никола в с.Калотинци. Специално отличие получи и Димитър Барбуков, известен български бизнесмен, емблематично име за частното строително предприемачество в България, също зет в Земен, за активната му дарителска дейност в продължение на повече от 20 години. Ще помагам винаги с каквото мога, Земен е в сърцето ми, заяви Барбуков.
Стандарт и Земен са неразривно свързани в последните 10 години и с постоянното участие на Земенския манастир в топкласацията на кампанията на вестника - Чудесата на България, и с издаването на книгите „Знакът на Българина” , но и защото заедно отстояваме българската кауза, пазим културно историческото наследство и популяризираме региона с маршрутите за поклоннически туризъм и биоземеделието, заяви главният редактор на Стандарт Славка Бозукова. Не случайно днес честваме тук двоен празник – на покровителя на Земен, но и 27 години от създаването на вестника, каза още Бозукова. Минути по-късно небето бе осветено от двойна заря, а земенчани подариха на вестника специална чудотворна икона с пожелание за дълголетие и нови творчески успехи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай