Наемат 5000 по морето за лятото

Наемат 5000 по морето за лятото | StandartNews.com

За предстоящия туристически сезон във Варненска област се очаква да бъдат разкрити около 5 хиляди работни места. Това съобщи шефът на Регионалната служба по заетостта в крайморския град Пламен Начков пред членовете на тристранния съвет за сътрудничество. Домакин на заседанието беше областният управител Коста Базитов.

Прогнозите на туристическия бранш са, че в региона ще има до 5 на сто ръст на гостите от чужбина, посочи Начков. По думите му очакваното увеличение ще бъде основно на летовниците от Русия. Начков подчерта, че прогнозните 5 хиляди работни места са само за туристическия бранш. Отделно се очакват назначения и в търговията и услугите.

През април в 12-те общини в региона започва изпълнението на нови програми със субсидирана заетост, допълни Начков. По думите му финансовият ресурс за проектите е близо 235 хиляди лева. Ще бъдат разкрити общо 97 работни места са срок от 6 месеца. Начков представи и нова програма за наемане на български младежи от 18 до 35 години на стаж в Германия. Изискването е да знаят немски и да имат успех поне 5,00 от средното си образование. Професиите, които ще усвояват, са в сферата на туризма и търговията. Обучението е между 3 и 4 години с теоретична и практическа част. Месечното възнаграждение на стажантите е до 818 евро.


През март и апрал бюрата по труда във Варненско провеждат традиционни туристически борси, каза още Начков. По думите му две от срещите вече са реализирани. На борсата във Варна са обявени 878 свободни места, а в Провадия - близо 100. Предстои провеждането на туристически борси във Вълчи дол и Долни чифлик, където традиционно търсят служители работодатели от Обзор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай