Над 300 млн. тона въглища е дал рудник-юбиляр

Над 300 млн. тона въглища е дал рудник-юбиляр | StandartNews.com

Стара Загора. Общо 305 млн. тона въглища са излезли от недрата на източномаришкия рудник „Трояново-3", който отбеляза своя половинвековен юбилей в понеделник.

Точно преди 50 години е направена първата копка за разработката на лигнитното ноходище в най-младия рудинк на Мини „Марица-изток".

Депутати, представители на държавни институции и ведомства и на местната власт в региона, синидакилисти, колеги от топлоцентралите в комплекса, много ветерани – бивши ръководители, миньори, служители в рудника, уважиха празника.

Молебен за здраве и благополучие на всички, които са работили и работят в рудника, отслужи Старозагорският митрополит Галактио.

«Всички знаем, че 50 години са и много и малко, зависи от какъв ъгъл ще ги погледнем. За хората от рудник „Трояново-3" и за целия екип на „Мини Марица-изток", изминалите 50 години са време на израстване и на доказване, защото тук хората създават историята на българския открит въгледобив", поздрави колективът изпълнителният директор на „Мини Марица-изток" Георги Златев. С грамоти и благодарестмени адреси бяха отличени дългогодишни работници и служители в предприятието.

Фото-документална изложба „Рудник „Трояново-3" през годините", експонирана от арехерологическия музей в Раднево, бе открита в информационния център на минната компания в миньорското градче.

Ветерани и техните наследници в рудника поднесоха по традиция венци и цветя пред паметника на Св. Иван Рилски, закрилник на българския народ и покровител на миньорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай