Над 2000 души празнуваха Рамазан Байрам в Долно Осеново

Над 2000 души празнуваха Рамазан Байрам в Долно Осеново | StandartNews.com

Благоевград. Над 2000 жители и гости на симитлийското село Долно Осеново празнуваха заедно и от сърце традиционния Рамазан Байрам. Това съобщи кметът на селището Бисер Сегменов. Сред официалните гости бяха градоначалникът на Симитли Апостол Апостолов, депутатът Ахмед Башев и бившият народен представител Ариф Мустакли.

Със заря, фойерверки, музика и танци хората отбелязаха началото на големия за мюсюлманите празник. За доброто им настроение се погрижи и народната певица Росица Пейчева.

„През последните 15 години традициите се спазват стриктно и дори нашите гурбетчии се прибират за Байрам", уточни кмета Бисер Сегменов. Той разказа, че много от жителите обличат домашно изтъкани на стари ръчни станове дрехи, запазени от дедите им, а децата задължително посещават по-възрастните роднини за прошка.

На Рамазан хората се черпят с много сладкиши - баклави, сладки, кафе с много захар, затова се нарича и Шекер Байрам. Тридневното веселие е празник, с който се ознаменува приключването на едномесечните пости. Няколко курбана имаше за празника в Долно Осеново, те се раздават за здраве на близки и роднини, които са по-бедни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай