Над 170 души са прегледани за диабет в Кърджали

Над 170 души са прегледани за диабет в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. За последните пет месеца над 170 души са преминали през Кабинета за обучение на диабетно болни в ендокринологично отделение на МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" Кърджали. Идеята на Центъра е ежемесечно да провежда Дни на отворени врати, като се обмисля на диабетиците да бъдат издадени специални карти, които ще им гарантират получаване с приоритет на адекватна медицинска помощ при екстрена ситуация.

Поредната среща премина под мотото „Заедно срещу диабета" и се проведе със съдействието на фармацефтична фирма Novo Nordisk. „Целта на проявата е да се предостави актуална информация на хората за това заболяване и за рисковете от него, както и подобряване контрола на диабета чрез гликирания хемоглобин, обогатяване на знанията на хората с диабет и прилагането им в ежедневието", коментираха организаторите. Присъстваха болни от диабет от Кърджали и региона.

Информационната кампания бе съпътствана и с дискусия на тема "Хранене. Хипоглекимия. Физическата активност на пациентите със захарен диабет" с лектор диетолога Галя Вутова от болница "Св.Лука -София".

В срещата „Заедно срещу диабета" участва и областният координатор на пациенти с диабет за Смолянска и Кърджалийска област - Кирил Илиев, който подчерта че диабетът заема едно от водещите места по честота на разпространение сред социалнозначимите заболявания в глобален мащаб.

По последни данни в област Кърджали заболелите от диабет са повече от 3000 хиляди, а децата над 50.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай