Музикант привлича деца-джазмени

Музикант привлича деца-джазмени | StandartNews.com

Стара Загора. Музикантът Венци Благоев "вербува" джазмени – така на шега приятелите на виртуозния тромпетист наричат популярните му концерти за деца. Матинетата „Джаз за деца с Венци" вече се вихрят втори ден и в централния градски парк „Пети октомври". С тях на практика стартираха съпътстващите прояви на втория международен фестивал „Джаз форум Стара Загора", който стартира в четвъртък.

Тази сутрин в парка своя дебют като джаз-певица пред Венци и приятели направи 5-годишната Елица. „Запомнете това име, детето има вълшебен глас", окуражи той момиченцето, което обра аплодисментите на немалкото публика, дошла да се наслади на откритите уроци на джазмените.

„Искаме да покажем на децата, че джазът не е трудна музика, а красива и весела игра, в която всеки може да се включи", посочи смисъла на своя амбициозен проект Венци Благоев. Той вече има тригодишна история, а миналата години бе отличен и с наградата „Златно перо" за принос в развитието на българската култура.

Джаз-матинетата продължават и в сряда, а следващия ден стартира и дългоочаквания международен фестивал „Джаз форум Стара Загора". Неговото е „Да засвирят тромпетите" и второто му издание наистина ще събере виртуози от цял свят. Това са холандецът Ерик Влуиманс, англичанинът Жерар Презенцер, американецът от руски произход Александър Сипягин, полякът Мачей Фортуна, унгарецът Бела Салоки и нашите майстори – Венци Благоев, Александър Владигеров, Михаил Йосифов, Цветомир Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай