Музей за антики менте ще правят в Златоград

Музей за антики менте ще правят в Златоград | StandartNews.com

Лапидариум и малка археологическа сбирка на каменни артефакти от древността беше открита вчера в Златоград в рамките на Делювите празници, които се организират ежегодно за Деня на Независимостта. Експонатите са събрани и откупени от местния предприемач и хотелиер Александър Митушев, собственик на Етнографския ареален комплекс в старинната част на града.
Колекцията му е регистрирана, но се оказва, че сред многото оригинали има два много ценни експоната, купени от софийски антикварни магазини, които се оказват дубликати на автентичните, обясни проф. Николай Овчаров.

Един от тях е лампа с форма на богинята майка, като идол на раждането на света, открита и купена преди 15 години. Тя изглеждала изключително и напълно старинна и автентична, но се оказало, че е менте. При проучването й е открит надпис с името на автора й от вътрешната страна, което вече я прави съвременна реплика, но не е менте.

Фалшификат обаче се оказва плоча на старобългарски, която за пръв път се показва и е поставена над вратата на музея в Златоград. Откупена в София преди две години от Митушев, във възпоменателната плоча се четат имената на български царе. Но когато започва разчитането й, става ясно, че е копие, изградено на базата на прочутия надпис на Чергобиля Мостич от Преслав - външния министър на цар Симеон Велики. Фалшификатът е от високо качество, но след консултация със специалиста проф. Казимир Попконстантинов категорично е доказано, че това не е оригинал.

Така се заражда идеята за Музей на фалшификатите, който ще е уникален по рода си и ще покаже високото ниво на подобни експонати, които масово се търгуват сред колекционерите в България. "В момента такива ментета много се появяват на нашия пазар, тези антиквариати са на ръба на закона, половината от колекциите им са фалшификати, които си препродават колекционерите един на друг", каза проф. Овчаров. И заключи: "Темата с фалшификатите е много интересна, ако направим такова нещо в Златоград, то ще е скромно, но ще бъде малка стъпка, която ще покаже колко съвършени могат да са фалшификатите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай