Музей под открито небе представя историята на Добруджа

Музей под открито небе представя историята на Добруджа | StandartNews.com

Добрич. Вечерта във вторник кметът на Добрич Детелина Николова официално ще открие най-новата културна придобивка в града - уникален лапидариум, разположен в пешеходната зона в центъра. Музеят на открито включва находки и артефакти от античната и ранновизантийската епоха, открити в региона.

В него са изложени каменните археологически находки – мраморни римски крайпътни колони с надписи на латински език, каменна баба от могилния некропол в с. Плачи дол, средновековни жертвеници за гадаене, надгробни паметници, архитектурни детайли от сгради и други. Своеобразно вписани в градската среда монументалните експонати могат да бъдат разгледани от всеки, като представят по един различен начин богатата хилядолетна история на Добруджа. Чрез артефактите се разкрива облика на градовете и селищата на Добруджа през Средновековието и в следващите епохи. Представен е и добруджански надгробен кръст от Възраждането. Археологическите артефакти са изложени върху модулни кашпи сред зеленина. Цялостната визия на този музей е допълнена от ефектно художествено осветление, както са предвидени и места за отдих и отсядане.

Целият проект е изграден в изолирано пространство между околните жилищни сгради. Проектът по изграждане на лапидариума се осъществи с финансов ресурс от 40 000 лева от Програмата за развитие на туризма за 2012 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай