Морски КАТ наказва бракониери

Морски КАТ наказва бракониери | StandartNews.com

Варна. Наказателни точки като на нарушителите на пътя ще бъдат налагани и на бракониерите в морето. Рапанджии, които тралят дъното извън определените зони освен солени санкции между 3000 и 5000 лева, трупат от 8 до 10 наказателни точки, обясни шефът на ИАРА Драгомир Драганов.

При събрани 40 точки за незаконен улов се отнема разрешителното за 6 месеца, също както КАТ взема шофьорската книжка на нарушителите на пътя. За една година без право да мятат мрежите в морето остават бракониерите с натрупани 70 наказателни точки.А тези ,които минат тавана от 95 точки вече могат да превърнат корабите и гемиите си за разходка вместо за стопански улов, защото губят разрешителното си за постоянно. Това предвижда влязлата в сила нова Наредба за наказателните точки в рибарството.

Вече са определени 5-те зони за улов на рапани в нашата акватория на Черно море от учените в Института по рибарство и аквакултури и Института по океанология.Те са в Балчишкия залив на отстояние - 4 мили, пред Варна – в 8-милната зона от брега, пред Бяла, нос Емине и пред Маслен нос и Ахтопол. Само в тях ще бъде разрешен уловът на деликатесните охлюви с дънно тралене с бимтралове. Ресурсът им ще бъде изчерпан след година ,година и половина.

Уловът на рапани тепърва започва. Изкупуването им се очаква да бъде на цена от 45 ст. до 1 лев, казаха от морския бранш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай