Международна комисия проверява Странджа за незаконна сеч

Международна комисия проверява Странджа за незаконна сеч | StandartNews.com

Бургас. Международна комисия ще провери дали има незаконна сеч в Странджа, обяви бургаският депутат Румен Желев, който е и член на парламентарната комисия по земеделие и храни. Той категорично отрече в планината да се вихри дървена мафия и да има масова незаконна сеч, както твърди кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Заради скандала в Бургас бе свикана спешна среща с представители на местната и държавна власт.

За да докаже, че няма нерегламентирана сеч в Странджа, Румен Желев обяви, че ще сформира експертна комисия, в която да влизат лесовъди, еколози и чуждестранни одитори. Комисията трябва да започне работа до няколко месеца и да се произнесе каква е ситуацията.
„Нека специалистите преценят и да дадат оценка, добре ли се стопанисва гората", каза Румен Желев.

Междувременно пък стана ясно, че три горски стопанства на територията на Странджа –Звездец, Граматиково и Малко Търново ще преустановят дейност от 10 февруари със заповед на директора на Югоизточно държавно предприятие-инж. Пейчо Върбанов, който също участва в срещата. Горските стопанства няма да работят до пролетта, когато времето ще позволи да се възобнови сечта на дървесина.

Официалната причина за замразяване дейността на стопанствата е, че в момента времето е лошо и камионите разбиват и разкалват пътищата.

Дискусията за незаконната сеч в Странджа продължава във вторник при бургаския областен управител Вълчо Чолаков. планирана е среща и с Държавна автомобилна инспекция, които пряко отговорят за натовареността на камионите с дървен материал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай