Медици спасиха родилка на близнаци, получила инсулт

Медици спасиха родилка на близнаци, получила инсулт | StandartNews.com

47-годишна родилка на заченати инвитро близнаци е била спасена след като е получила инсулт след раждането. Лекари от Неврохирургията към Университетска болница "Георги Странски" - Плевен са направили всичко възможно жената да бъде в добро здраве за своите деца, съобщи pleven.utre.bg, цитирайки лечебното заведение.

Екипът начело с доцент д-р Йордан Панов направил възможното жената да оживее и да се чувства вече добре.
В събота родилката постъпила за първо раждане, на близнаци секцио, като след операцията по изваждането на бебетата започнала да се чувства зле. Оказало се, че жената развива голям вътремозъчен кръвоизлив, левите й крайници се обездвижват, влошава се мозъчният й статус.

Приведена била по спешност своевременно в Неврохирургията на Университетската болница, където веднага й е направена животоспасяваща операция, продължила 2 часа. Кръвоизливът е премахнат и три дни след операцията родилката е в съзнание, раздвижва левите си крайници, правят се и опити да бъде вдигната на крака.

"Напоследък в България всеки хирург, направил нещо дори стандартно в задълженията си, натоварва себе си с лични заслуги за излекуването на пациента. Остават в сянка неврореаниматорите и невроанестезиолозите например, без които е немислим добрия край на нито една проста или сложна хирургическа интервенция. Колкото по-сложен е случаят, толкова следоперативната тежест пада върху реанимацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай